CULTURA REIVINDICATIVA

No Callarem pren la presó Model

La plataforma impulsa la Setmana de la Llibertat d'Expressió, un cicle de debats i actes culturals que culminarà el 15 d'abril en un gran concert

zentauroepp42774105 barcelona barcelones 04 04 2018 sociedad presentac180404172314 / JOAN PUIG

El 21 de maig del 2017, la plataforma No Callarem va organitzar un concert en defensa de la llibertat d’expressió i com a suport a cantants, tuiters, rapers i titellaires encausats per l’Audiència Nacional. Més de 5.000 persones van omplir el parc del Gran Sol de Badalona. La situació no ha millorat, així que, en una exhibició de tenacitat i múscul associatiu, ha posat en marxa en un temps rècord una nova cita de reunió i protesta, aquesta vegada en forma de cicle cultural: la Setmana de la Llibertat d’Expressió, de l’11 al 15 d’abril a la Model.

L’antiga presó barcelonina va ser l’escenari en què ahir es va presentar aquesta setmana de cultura crítica que començarà dimecres de la setmama vinent amb una jornada d’activitats multidisciplinàries en les quals participaran el grup teatral Los Corderos, el duo musical Za!, el cantautor Nico Roig, l’escriptora Brigitte Vasallo i la cantant Maria Arnal. Dijous s’instal·larà al centre un piano que permetrà combinar concerts i recitals de poesia. També hi participaran encausats com el grup de marionetistes Títeres desde Abajo i hi haurà un debat amb la tuitera Cassandra Vera i el raper Valtònyc.

Divendres, més concerts: de Cesc Freixas, Gemma Humet i el raper Émbolo, denunciat per la policia de Madrid a les festes de San Isidro del 2017. Tots participaran en un debat previ sobre la censura en la música. Per dissabte hi ha previstos  dos debats més al voltant de la llibertat d’expressió amb representants d’Amnistia Internacional, Òmnium Cultural, el diari Egunkaria i les revistes El Jueves i Mongolia.

Jornada multitudinària

La jornada de diumenge es preveu multitudinària i per això els actes tindran lloc en quatre enclavaments als carrers de Rosselló i Entença. Envoltant la presó, hi haurà actuacions dels rapers Ayax i Prok (finalment absolts), Amparo Sánchez, Mi Capitán, Pablo Hasél, Valtònyc, Pau Vallvé, Tori Sparks, Núria Graham, Joan Colomo, Jordi Lanuza i el raper Elgio con la Gramophone All Stars Big Band. El programa també inclou concerts infantils (The Penguins i Xiula, entre altres), un debat amb l’actor Willy Toledo i la filòsofa Marina Garcés, un sound system i un taller infantil per crear pancartes.

D’aquesta manera, la iniciativa de No Callarem saltarà de la presó al carrer (i no al revés). Però no ho farà només mitjançant aquesta gran jornada dominical,  també a través d’actes organitzats en una vintena d’equipaments municipals de la ciutat com la Casa Orlandai, l’Ateneu L’Harmonia, l’Ateneu 9 Barris i el Casal de Barri Pou de la Figuera.

El raper Elgio, present en la roda de premsa i condemnat, va recordar «els feixistes asseguts als tribunals» que no retrocediran. I Pablo Hasél va insistir: «No cal compartir el que diem per veure que això és una barbaritat». Sens dubte va ser una exhibició de força i transversalitat que va desbordar els marges d’aquesta plataforma per la llibertat d’expressió. Des del col·lectiu Teatre amb R de Republica fins al Grup de Periodistes Ramon Barnils, dels Iaioflautes a la Intersindical Alternativa de Catalunya, tots  van apuntar en una mateixa direcció.

De la ràdio lliure Contrabanda va arribar el discurs més il·luminador: «No ens agrada la lluita, ens agrada disfrutar de la nostra llibertat». I va definir la Setmana de la Llibertat d’Expressió com una oportunitat per «expressar l’alegria que portem al cor tanta gent de bé». Els parlaments van durar una hora. Hasél i Elgio els van escoltar tots. Primer, a l’ombra. Després el sol va fer acte de presència al pati de la presó i els va il·luminar la cara.