CINE

'The Square', favorita per als premis del cine europeu

'Un monstre em ve a veure', 'Estiu 1993', 'Timecode', 'Los desheredados' i 'La Chana' opten també a diversos guardons

Tràiler oficial de ’The Square’, Palma d’Or a Cannes. / periodico

Berlín acull avui la cerimònia d’entrega dels premis del cine europeu, en què The Square, la comèdia sobre l’art contemporani del director suec Ruben Östlund, arriba com a favorita amb un total de cinc nominacions. Cinc produccions amb participació espanyola, entre les quals hi ha Un monstre em ve a veure i Estiu 1993, aspiren també a premis, a més del que ja té garantida la pel·lícula de J. A. Bayona pel disseny de so d’Oriol Tarragó.

    The Square, que ja va guanyar la Palma d’Or a Cannes, aspira a aconseguir, a més del premi a la millor pel·lícula, les distincions a millor director, millor actor (Claes Bang), millor guió i millor comèdia. A aquestes cinc nominacions se sumarà a més el premi al millor disseny de producció, un altre dels que s’atorga directament, sense procés de nominació.

Per part d’Espanya, Un monstre em ve a veure, de J. A. Bayona, està entre les favorites per endur-se el premi del públic, mentre que Estiu 1993, de Carla Simon, la candidata de l’acadèmia del cine espanyol als Oscars del 2018, opta al premi Fipresci a la millor opera prima. Entre els títol aspirants a millor documental hi ha la coproducció hispano-islandesa-nord-americana La Chana, en què Lucija Stojevic narra la vida d’aquesta bailaora; i dues cintes espanyoles competeixen també a millor curtmetratge europeu: Los desheredados, de Laura Ferrés, i Timecode, de Juanjo Giménez, que va estar nominat a l’Oscar l’any passat.

LES RIVALS

Després de The Square, la pel·lícula més nominada és l’hongaresa En cuerpo y alma, d’Ildikó Enyedi, que competeix per quatre premis, els de millor pel·lícula, millor director, millor actriu (Alexandra Borbély) i millor guió. Entre les candidates a millor film figuren a més 120 pulsaciones por minuto, del francès Robin Campillo; Sin amor, del rus Andrez Zvyagintsev; i El otro lado de la esperanza, del finlandès Aki Kaurismäki.

Competiran amb la pel·lícula sueca pel premi a la millor comèdia King of the Belgians, Vincent and the end of the world i Welcome to Germany, mentre que Östlund es disputarà el guardó al millor director europeu amb Enyedi, Kaurismäki, Zvyagintsev i el grec Yorgos Lanthimos, per El sacrificio de un ciervo sagrado.

En la gala de l’Acadèmia del Cine Europeu recolliran premis honorífics l’actriu franco-nord-americana Julie Delpy, distingida per la seva contribució al cine mundial; el cineasta rus Aleksandr Sokurov,  i el productor croat Cédomir Kolar, premi Eurimages.