ENTREVISTA

Víctor Ullate: "Volia que la meva 'Carmen' no deixés indiferent a ningú"

Als seus 70 anys, el coreògraf mostra al festival de Porta Ferrada un muntatge transgressor sobre el mite

fcasals24128007 ullate170809173431

Als seus 70 anys, el coreògraf Víctor Ullate sembla inassequible al desànim i continua agitant els escenaris nacionals i internacionals amb espectacles de dansa que posa en marxa a través de la companyia que dirigeix des de fa més de 30 anys. El seu últim gran repte ha sigut adaptar i modernitzar el mite de Carmen i ho ha aconseguit a través d’un muntatge transgressor i ple de glamur que promet ser una rotunda experiència sensorial. La seva estrena oficial a Catalunya tindrà lloc avui en el marc de la 55a edició del Festival Porta Ferrada a Sant Feliu de Guíxols.

-Quan posa en marxa un nou espectacle, ¿quins són el seus principals interessos? 

-És molt important es­collir un tema que et toqui d’una manera especial. Les meves peces més estimades són aquelles que dia­loguen amb la meva pròpia experiència. Però amb 'Carmen' volia fer una cosa diferent. Trencar barreres, que no deixés a ningú indiferent.

Un moment del muntatge de dansa 'Carmen'. / FERNANDO MARCOS

-¿Volia plantejar l’obra al voltant del concepte d’alliberament de la dona? 

-Volíem mantenir l’essència del mite però modernitzant-lo, perquè no es pot seguir fent obres amb un sentit ancorat en el passat. És moment d’alliberar els lligams de la dona, i per això hem concebut una Carmen que afronta la vida com un acte de rebel·lia.

-Vostè sempre està disposat a reinventar-se. 

-No es pot oferir al públic sempre el mateix. S’ha d’anar al davant i trencar amb els patrons preestablerts.

-¿Creu que la dansa té el lloc que es mereix dins de la cultura d’aquest país? 

-És clar que no. A Espanya tenim poca educació cultural. Ens costa anar al teatre, a l’òpera, a un concert i, és clar, al ballet. La dansa és una disciplina important en molts països, no obstant, aquí hi ha un total desconeixement. No perquè al públic no li agradi o no li interessi, sinó perquè no en sap pràcticament res i mai n'ha vist cap espectacle. Si venen a veure 'Carmen', es convertiran en addictes a la dansa. En aquest sentit, són molt importants festivals com el de Porta Ferrada, perquè acosten molts tipus de disciplines al gran públic.

-¿Acostar la dansa al gran públic és la raó per la qual defineix aquesta 'Carmen' més que com una coreografia com un gran espectacle complet? 

-Hi ha molts ballets molt físics. A la nostra companyia oferim una cosa així amb 'Jaleos', pura tècnica. Però com a espectador prefereixo una obra que em faci sentir, que em captivi. Quan a més de precisió hi trobes una història, un tema o un missatge, el públic s’involucra més. S’ha de seguir treballant per acostar la cultura a la gent. L’art és un bàlsam imprescindible per al cor i l’esperit.