INVESTIGACIÓ

Les cames de Nefertari, dona de Ramsès II, ¿a Torí?

Un grup d'arqueòlegs atribueixen a la reina egípcia uns membres momificats que s'exposen al Museu Egipci de la ciutat italiana

zentauroepp36533584 gra160 londres 06 12 2016 imagen facilitada por joan fle161206190826 / Joan Fletcher

Un grup d'arqueòlegs han identificat un parell de cames momificades que s'exposen al Museu Egipci de Torí (Itàlia) com a pertanyents a la reina egípcia Nefertari, la dona preferida del faraó Ramsès II, informa en un comunicat la universitat anglesa de York. Els acadèmics d'aquest centre Stephen Buckley i Joann Fletcher van participar en la investigació internacional que va determinar la presumpta procedència d'aquestes extremitats, mitjançant exàmens químics i paleopatològics i datació per radiocarboni.

DONA ADULTA D'UNS 40 ANYS

Els científics, l'estudi del qual es publica a la revista nord-americana 'PLOS One', conclouen que "l'escenari més probable és que aquests genolls momificats veritablement pertanyessin a la reina Nefertari". Els investigadors van establir que les cames, extretes per arqueòlegs italians el 1904 d'una tomba de la vall de les Reines a Egipte, són d'una dona adulta d'uns 40 anys.

L'anàlisi química efectuada per Buckley va corroborar que els materials utilitzats per embalsamar-les s'ajusten a la tradició de momificació egípcia del segle XIII aC, cosa que, juntament amb altres indicis, indiquen que Nefertari n'hauria pogut ser la propietària. "Tant Stephen com jo tenim gran experiència a estudiar les mòmies reials egípcies, i les proves que hem pogut reunir sobre les restes de Nefertari no només complementen les investigacions que hem fet sobre la reina i la seva tomba, també ens permeten afegir una altra peça al puzle del que se sap sobre la momificació a Egipte", va declarar Fletcher.

Nefertari Meritmut, la mort de la qual se situa el 1255 aC, va pertànyer a la dinastia egípcia XIX i va ser la Gran Esposa Reial de Ramsès II el Gran, un dels faraons més poderosos.