LA GRAN CITA DEL CINE FANTÀSTIC DE CATALUNYA

Els pallassos assassins de Rob Zombie

El director i músic presenta la violenta i epilèptica '31' a Sitges en companyia de la seva dona, l'actriu Sheri Moon Zombie

  / FESTIVAL DE SITGES

El 2014, el director i músic Rob Zombie va rebre el Gran Premi Honorífic del festival de Sitges per la seva impagable dedicació als temes macabres. Aquest any, el que va ser líder del grup heavy metal White Zombie ha visitat el certamen en companyia de la seva dona, l'actriu Sheri Moon Zombie, per presentar '31', pura demència 'trash' sobre un grup de firaires que, després de ser segrestats la vigília de la nit de Halloween, es veuran obligats a jugar al 31, un espectacle en què hauran de sobreviure davant una horda d'assassins psicòpates disfressats de pallasso. Violenta i epilèptica, la cinta ha sigut rebuda amb diversitat d'opinions, que anaven des de considerar-la l'obra cabdal de Zombie fins a simple porqueria.

Zombie és un tipus que imposa: la seva estatura, el seu nom artístic, les seves pel·lícules, les seves cançons, tot predisposa al calfred. Però en la distància curta, es mostra cordial i pròxim. Igual que Sheri Moon Zombie, que en la seva breu estada a Sitges no ha escatimat candorosos somriures a la nodrida legió de fans que els ha seguit pertot arreu. "No sé què em passa pel cap. Simplement és com veig la vida. Em vénen coses al cap. Potser és que tinc seriosos problemes mentals", ha fet broma Zombie en una classe mestra.

El cineasta de culte, autor de clàssics de l'horror més salvatge com 'La casa de los mil cadáveres', 'Los renegados del diablo' i 'Halloween. El origen', ha relatat que l'origen de '31' està en una festa de Halloween a la qual va anar fa quatre anys: "Hi havia uns pallassos amb motoserres que espantaven la gent, que plorava i cridava. Em va semblar divertit". Un tema, en fi, de candent actualitat per l'epidèmia de tipus disfressats de pallasso assassí que ha sembrat el terror als Estats Units, el Canadà i que fins i tot ja ha arribat a alguns països europeus. "Quan era petit els meus pares treballaven en un circ el 1978. Jo vaig néixer en aquest ambient i molts personatges de '31'" estan basats en persones reals i que recordo d'aquells temps Però no tinc fòbia als pallassos", ha assegurat Zombie, de nom real Robert Bartleh Cummings.

ANIMALISTA I PACIFISTA

Algú li ha preguntat a Zombie el perquè del seu cine salvatge i sanguinari quan ell es declara animalista i pacifista. "És que les pel·lícules són mentida. És igual. No hi ha res de dolent en això. No hi veig cap connexió". Sheri Moon Zombie ha afegit que per al rodatge de la cinta no s'ha fet mal a cap animal.

L'actriu protagonista de '31', presència habitual en el cine de Zombie, ha dit sentir-se afortunada que el seu marit escrigui personatges per a ella, però ha assegurat que no li agraden ni la violència ni la sang. "Aquests papers són per a mi un repte perquè, encara que m'ho passo bé fent d'actriu, no m'ho passo especialment bé fent aquestes escenes. ¿Quina mena de persona seria si m'agradés la violència?". Al seu costat, Zombie ha destacat la importància que suposa per a ell i el seu cine tenir "personatges femenins potents, ja siguin bons o dolents. A les meves pel·lícules, gairebé sempre els seus protagonistes són dones, i els homes, les seves víctimes".