ADÉU AL 'DIVO DE JUÁREZ'

El cantant mexicà Juan Gabriel mor als 66 anys

L'artista, compositor d'èxits de Rocío Dúrcal, Luis Miguel o Isabel Pantoja, mor d'un infart a Califòrnia dos dies després de fer el seu últim concert

Mor el cantant mexicà Juan Gabriel. / AP / WILFREDO LEE / VÍDEO: ATLAS

El cantant Juan Gabriel, una de les estrelles musicals més importants de Mèxic, ha mort aquest dilluns a la ciutat californiana de Santa Monica, dos dies després de fer el seu últim concert al Fòrum de Los Angeles, on va retre homenatge a Rocío Dúrcal. A més d'un dels cantants llatins més reconeguts del món -ha venut més de 100 milions de còpies-, Juan Gabriel, conegut com 'El divo de Juárez', va compondre molts dels grans èxits de Rocío Dúrcal, Luis Miguel i Isabel Pantoja, entre altres.

El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, i mitjans locals han informat de la mort del divo mexicà als 66 anys a causa d'un infart. "Lamento la mort de Juan Gabriel, una de les grans icones musicals del nostre país. El meu condol als seus familiars i amics", ha dit Peña Nieto, via Twitter.

La cadena CBS ha citat fonts dels forenses a Los Angeles, que han assegurat haver rebut una trucada per a una investigació per "mort natural" a la residència de l'artista a Santa Monica.

INFÀNCIA DIFÍCIL

Alberto Aguilera Valadez, el seu verdader nom, va néixer a Parácuaro (Michoacán, Mèxic) el 7 de gener de 1950 i va tenir una infància difícil, ja que va passar 15 anys internat en un centre de millora infantil, on va compondre la seva primera cançó als 13 anys i va debutar el 1965 en el programa 'Noches rancheras'.

Al llarg de la seva carrera, va compondre i va interpretar temes que van marcar la història musical de Mèxic i, per extensió, d'Amèrica Llatina, com 'Se me olvidó otra vez', 'Con tu amor', 'Amor eterno' o 'Así fue'.

Es movia amb facilitat en diversos gèneres musicals com el mariachi, la balada, la ranxera, el pop o la música 'norteña', i era conegut també pels seus gran dots de 'showman' a l'escenari.

DE GIRA

Juan Gabriel estava de gira pels Estats Units amb el seu espectacle MeXXIco Es Todo, que va portar el 26 d'agost al Fòrum de Los Angeles i que finalment es va convertir en el seu últim concert.

El mitjà especialitzat 'Billboard', en la seva crònica del recitalBillboard, va descriure que va cantar durant "dues hores seguides" i va exalçar l'energia de l'artista sobre l'escenari. Juan Gabriel, vestit de negre amb una camisa blava, va actuar acompanyat d'una "banda completa de mariachis", una orquestra i un grup de més de 20 ballarins. L'exitós cantant va interpretar per al públic cançons tan conegudes com 'Así fue', 'Inocente pobre amigo' i 'El noa noa'.

HOMENATGE A ROCÍO DÚRCAL

El concert es va celebrar en un escenari de 360 graus i 'Billboard' va subratllar l'ambient "patriòtic" de l'esdeveniment, així com l'homenatge que l'artista va retre a Rocío Dúrcal, amb qui va cantar al llarg de la seva trajectòria en nombrosos duets, i la imatge de la qual va aparèixer a les pantalles mentre Juan Gabriel abordava el tema 'Costumbres'. El mexicà va comptar, a més, amb la col·laboració sobre els escenaris dels grups Zona Prieta i Jerok.

Estava previst que Juan Gabriel continués el seu 'tour' aquest dilluns a la ciutat texana d'El Paso per, posteriorment, seguir recorrent la geografia nord-americana amb parades en ciutats com Las Vegas, Miami Nova York.