Ai Weiwei omple d'armilles Berlín en record dels refugiats

La instal·lació de l'artista dissident xinès difon la gala de Cine per la Pau, en el marc de la Berlinale

afp 7w8bb / JOHN MACDOUGALL (AFP)

Centenars de les armilles salvavides taronges usades pels refugiats per arribar a les costes europees cobreixen avui les columnes del Konzerthaus de Berlín, com a part d'una instal·lació de l'artista i activista xinès Ai Weiwei en record de milions de persones que fugen de la guerra.

L'obra, a la cèntrica plaça de Gendarmenmarkt, rebrà dilluns els convidats a la gala de Cine per la pau, iniciativa que, coincidint amb la Berlinale, entregarà un any més els seus premis a una selecció de pel·lícules de contingut social, crític o humanitari.

L'actriu Charlize Theron serà l'encarregada d'entregar el guardó principal a la pel·lícula elegida pel jurat, que en aquesta edició ha tingut Ai com a president d'honor.

L'artista es troba embrancat en un nou projecte centrat en els refugiats a l'illa grega de Lesbos i estarà present en la gala de dilluns a través de la seva instal·lació, en què ha inclòs un bot salvavides al costat de les armilles.

El destí dels que es veuen obligats a abandonar casa seva s'ha convertit en els últims mesos en una constant en el treball d'Ai, que a principis de mes va cobrir a Praga la seva obra 'Caps del Zodíac' amb mantes tèrmiques daurades per protestar pel patiment dels refugiats en el seu camí a Europa.

Les autoritats xineses van tornar el juliol passat el seu passaport a l'artista, i el van autoritzar a sortir del país per primera vegada en quatre anys.

Des d'aleshores Ai, conegut per les seves crítiques al règim comunista xinès, és un habitual de Berlín, on exerceix com a professor convidat de la Universitat de les Arts.