Als 74 ANYS

Mor Percy Sledge, veu de 'When a man loves a woman'

Percy Sledge.

Percy Sledge, cantant de la famosa When a man loves a woman, va morir ahir a Baton Rouge (Alabama). Sledge patia un càncer de fetge des de fa temps del qual havia sigut operat l'any passat. Tenia 74 anys.

When a man loves a woman va ser el seu primer single i el seu tema més recordat. Segons la història de Sledge, la cançó va sorgir en una actuació a Sheffield (Alabama) amb el seu grup The Esquires Combo. Acabava de perdre una nòvia i va demanar als seus companys que toquessin un blues lent; ell es va desfogar durant sis minuts i així va néixer l'esborrany del tema, després polit i gravat per suggeriment del productor Quin Ivy.

Sledge havia començat a cantar d'adolescent. Després de l'institut, es va posar a treballar d'infermer, però va decidir passar a una fàbrica perquè pagaven millor. Els caps de setmana actuava amb The Esquires Combo. Calvin Lewis i Andrew Wright apareixen com a únics compositors de When a man loves a woman, en teoria perquè així ho va voler Sledge, que agraïa que li haguessin deixat airejar les seves penes.

A la mítica balada -primer èxit sorgit de l'emblemàtica escena de Muscle Shoals, Alabama- van seguir a finals dels 60 altres èxits, com Warm and tender love, It tears me up Take time to know her. En els 70, la seva estrella es va apagar lleument, tot i que encara va tenir un èxit menor com I'll be your everything el 1974.

When a man loves a woman el va fer tornar regularment a l'actualitat, ja en la seva pròpia veu o la d'altres. Bette Midler la va gravar per a La rosa (1979) i Michael Bolton la va versionar amb gran èxit el 1991. Per una altra banda, l'original va aparèixer en pel·lícules com Retrobament (1983), Platoon (1987) i, per descomptat, Cuando un hombre ama a una mujer (1994), drama romàntic sobre alcoholisme amb Andy Garcia i Meg Ryan. La seva aparició el 1987 en un anunci de texans va suposar per a Sledge un èxit tardà a les llistes britàniques: el tema va arribar al número dos i es va mantenir fins a 10 setmanes a les llistes.

Sledge deixa una gran família: una esposa (Rosa, també cantant), ni més ni menys que dotze fills, quinze néts i un besnét.