LA PROGRAMACIÓ 2014-2015 DEL gran teatre

Estrelles al Liceu

Plácido Domingo, Malkovich, Muti i Terry Gilliam, en la nova temporada

El muntatge de Terry Gilliam (a dalt) i Domingo a ’Simon Boccanegra’.

E  l Liceu comptarà amb Terry Gilliam i John Malkovich com a nous reclams de la temporada 2015-2016. Benvenuto Cellini, una òpera de Berlioz sobre el famós escultor del segle XVI dirigida escènicament per Gilliam, un dels fundadors de Monty Python, destaca en una variada programació. Aquesta imaginativa, irònica i exuberant proposta de l'English National Opera i la Nationale Opera holandesa, que va triomfar a Londres, recuperarà un títol que només es va representar al Liceu el 1977.

L'actor nord-americà John Malkovich exercirà de narrador en un concert dedicat a Beethoven on recitarà en anglès la tragèdia Egmont, personatge històric que va inspirar Goethe primer i Beethoven després. Malkovich estarà acompanyat per la soprano Kerstin Avemo i la Wiener Akademie.

Conquistar nous públics i mantenir la qualitat, la paraula que més va repetir en el seu discurs, són els objectius principals de Christina Scheppelmann, la nova directora artística del Gran Teatre. La programació, que inclou tant propostes del seu antecessor Joan Matabosch com de Scheppelmann, compta amb 12 títols d'òpera (dos en concert i un de semiescenificat), dos espectacles de dansa, tres recitals i set concerts. El pressupost de 41,5 milions d'euros (l'anterior va ser de 40,2 milions) i la bona marxa del pla estratègic permeten mantenir el llistó artístic alt i ampliar el nombre de funcions, que passaran de 108 a 114, segons Roger Guasch, director general del teatre.

ÒPERA BARROCA I CONTEMPORÀNIA / La programació inclou des d'una mirada al barroc amb Serse, de Händel, que no s'ha interpretat mai al Gran Teatre, fins a Written on skin, del britànic George Benjamin, estrenada el 2012. El Liceu la presentarà a Espanya semiescenificada i amb el mateix Benjamin al capdavant de la Mahler Chamber Orchestra i un repartiment similar al que va donar a conèixer l'obra a Ais de Provença. No obstant, la creació més actual de la temporada només estarà un dia en cartell.

El Liceu segueix donant prioritat als grans títols del repertori. La situació econòmica del teatre no permet grans riscos i Scheppelmann aposta per mantenir grans veus com a reclam. «Tenim cantants de categoria, estrelles d'avui i també del futur», va dir.

La temporada lírica s'obrirà a l'octubre amb Nabucco, de Verdi, amb producció del Liceu, la Scala, el Covent Garden i Chicago. La bohème, de Puccini, amb un muntatge de l'English National Opera i la Cincinnati Opera, amb una renovadora posada en escena de Jonathan Miller i un repartiment de joves i sòlides veus, animarà els mesos de juny i juliol. I La flauta màgica, de Mozart, es presentarà amb una encantadora proposta de la Komische Oper de Berlín ambientada en l'època del cine mut.

Otello, drama shakespearià que tant Verdi com Rossini van transformar en música, es podrà comparar amb muntatges protagonitzats pels tenors Aleksandrs Antonenko i Gregory Kunde, respectivament.

MUTI, FLÓREZ I DOMINGO / L'enyorat mestre Riccardo Muti tornarà amb un concert . També tornaran grans figures com el tenor peruà Juan Diego Flórez i el madrileny Plácido Domingo. Flórez debutarà en el rol d'Edgardo a Lucia di Lammermoor, de Donizetti, al costat de la soprano Elena Mosuc. Domingo celebrarà les seves noces d'or amb el Liceu cantant com a baríton a Simon Boccanegra, de Verdi. Completen la programació lírica el final de la tetralogia wagneriana, El capvespre dels déus, i Capuletos i Montescos, de Bellini. Aquesta obra, que no es representava des del 1985, compta amb vestuari de Christian Lacroix.

En dansa torna l'English National Ballet, aquesta vegada amb El llac dels cignes, i la Compañía Nacional de Danza estrenarà el seu Homenaje a Granados.