pantalles

El vell futur

Segons previsions recents, el 2019 hi haurà al món més línies mòbils que habitants. Serà una societat connectada a través de tota mena de dispositius en mobilitat que utilitzarem per a assumptes de salut, educació, informació, transport, entreteniment... El contingut seguirà sent el rei i el finançament de tot aquest trànsit de dades el suportarà la publicitat, el pagament i els sectors públics. En això res canviarà perquè tampoc pot fer-ho, però les dimensions sí que ho faran i el paper de molts dels actuals intermediaris entre proveïdors i usuaris finals es veurà alterat, i fins i tot apareixeran nous jugadors que aspiraran a substituir els tradicionals dominadors del sector. Llei de vida i res essencialment nou. Actualment, en dos dies es genera a internet més informació que en tota la història de la Humanitat. Per moure's amb aquestes dimensions comença a ser imprescindible el caràcter multinacional. Com en les grans lligues de futbol, lluitar pel triomf només està a l'abast del que juga lligues continentals com a mínim, i ho fa cada any. La resta, acompanyants ocasionals.

Facebook anuncia que el seu pròxim camp de batalla serà la recerca, i el seu fundador, Zuckerberg, vol convèncer els seus seguidors de comprar i utilitzar el seu casc Oculus Rift de realitat virtual. Dish Net­work desplegarà el primer servei de televisió en directe entregat completament a través d'internet, i disponible a tots els EUA: Sling TV costarà 20 dòlars al mes i pretén atraure els joves no interessats en els grans i cars paquets de la tele de pagament. El temps de visionat a Youtube ha augmentat l'últim any un 50%, i l'ús de Chromecast, un 60% des del seu llançament fa un any i mig. Les noves consoles Xbox i PS4 afegiran dispositius per a la reproducció en 4K. A França, el 40% dels

e-mails s'obren des de dispositius mòbils. A Austràlia, una de cada vuit famílies ja té televisions connectades. Al Regne Unit, el 83% de la població accedeix a internet. Als EUA, la cadena de botigues Walmart té un servei de pel·lícules i sèries en streaming (Vudu). Recentment, Netflix anunciava que es llançava a Cuba i el Japó. És curiós que ho faci al país caribeny abans que aquí, però per alguna cosa Espanya és, juntament amb el Brasil i la Xina, l'únic país del món on el consum de tele lineal no ha caigut.

Aquestes dades, tretes de les mateixes companyies esmentades i de previsions d'informes del sector, són només aproximacions i moltes encara han de ser confirmades. Algunes ho faran i altres no. Però no es pot construir un pont només amb la previsió de quantes persones el travessaran: una vegada construït, sempre ho faran més persones que hi trobaran una utilitat que desconeixien abans de la seva existència. Avui tot va tan de pressa que gran part del futur ja neix vell. Al mateix temps, per a moltes parts de la societat els canvis són tan vertiginosos que, incapaços de seguir el ritme, s'acomoden en els valors més sòlids del passat. Així estem, com deia un personatge d'El embrujo de Shangai, vivint entre una adolescència tardana i una vellesa prematura. Un embolic apassionant.