EL CINE COM A GUERRILLA

BCN es reforça com a capital del cine documental amb una nova escola

Barcelona és una de les capitals mundials del cine documental pel talent de creadors com Joaquim Jordà (Santa Coloma de Farnés, 1935-Barcelona, 2006), autor de Mones com la Becky (1999) i De nens (2003), i com José Luis Guerín, director d'En construcción (2001).

Tots dos van ser professors del màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra, que en les seves més de vuit edicions ha produït 24 pel·lícules documentals, que han participat en festivals de cine. A aquest màster s'hi uneix el de Teoria i pràctica del Documental Creatiu, de la Universitat Autònoma de Barcelona. I una escola de pròxima inauguració anomenada DocsBarcelona Documentary School, que dependrà de la facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat Blanquerna.

El seu director és Joan González, fundador de DocsBarcelona, una trobada internacional en què des de fa 17 anys s'organitzen master classes, ponències de directors, presentacions de projectes, premis i projeccions especials de destacats títols seleccionats per festivals internacionals. Per a González, la clau de l'èxit dels documentals produïts a Barcelona es deu a la unió que hi ha entre les escoles i la indústria audiovisual. «No hi ha cap altra ciutat al sud d'Europa on el gènere documental tingui la fortalesa que té a Barcelona».

El nombre de productores especialitzades en aquest gènere supera la vintena a la capital catalana. Fins i tot s'ha format una associació de productores de documentals de Catalunya, Pro-Docs, un ens interlocutor per defensar els interessos del sector davant de televisions i institucions, reivindicant el gènere, que dirigeix Tono Folguera.