Alicia Giménez Bartlett guanya el premi Pepe Carvalho 2015

El jurat destaca la rellevància d'una autora que ha alimentat el gènere negre barceloní

L’escriptora Alicia Giménez Bartlett. / GUILLERMO MOLINER

Alicia Giménez Bartlett (Almansa, Albacete, 1951), creadora de la comissària de policia destinada a Barcelona Petra Delicado, és la guanyadora del X premi Pepe Carvalho. L'autora rebrà el guardó el dia 5 de febrer a les 19.00 hores al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona en el marc de la pròxima edició de BCNegra, que se celebrarà entre el 29 de gener i el 7 de febrer del 2015. 

El jurat ha decidit concedir per unanimitat el Pepe Carvalho a Giménez Bartlett per “haver renovat la novel·la policíaca espanyola, aportant una perspectiva femenina i feminista que ha estat pionera en aquest àmbit. Per haver creat dos personatges de ficció –Petra Delicado i el seu inseparable Fermín Garzón- que al llarg de successives novel·les s'han anat consolidant fins a aconseguir un reconeixement propi de les figures clàssiques del gènere, així com una difusió internacional”.

Pel jurat, l'escriptora que durant anys va residir a Barcelona i que actualment té casa a Vinaròs (Castelló) “és una rellevant autora del gènere negre barceloní en la línia de Manuel Vázquez Montalbán, en memòria del qual es concedeix aquest premi, i de Francisco González Ledesma i Andreu Martin, que el van obtenir amb anterioritat.

Giménez Bartlett va crear a la seva inspectora els anys 90 i des d'aleshores ha publicat nou títols protagonitzats per ella, entre els quals destaquen 'Ritos de muerte', 'Días de perros', 'Muertos de papel', 'Un barco cargado de arroz' i 'Nadie quiere saber'. Les seves obres han estat traduïdes a 15 llengües, amb un èxit notable a França, Alemanya, els Estats Units i, especialment, Itàlia, on ha rebut el premi Grinzane Cavour.