Mor Tony Urbano, exbaixista de Leño

El músic tarragoní ha traspassat aquest dimecres a Reus als 58 anys després d'una llarga malaltia

Foto del 13-6-06 en la presentació d’un disc de Leño a Madrid. D’esquerra a dreta, Ramiro Peñas, Tony Urbano i Rosendo. / JOSE RAMON LADRA

El músic tarragoní Tony Urbano, exbaixista de Leño i exacompanyant d'artistes com Miguel Ríos o Luz Casal, ha mort aquest dimecres a Reus (Tarragona) d'una llarga malaltia, segons informa la SGAE.

José Antonio Urbano Gornals (Tarragona, 1956), popularment conegut com a Tony Urbano, ha mort als 58 anys d'edat. A més de ser un dels baixistes més prolífics de les dècades dels 80 i 90 i precursor del 'rock callejero' a Espanya, Tony Urbano va ser company de batalles de grans músics del panorama del rock espanyol com Rosendo, Miguel Ríos o Luz Casal.

Els seus inicis, sempre amb el bateria també tarragoní Ramiro Penas, van ser acompanyant el cantant americà Paul Sebastian i, una vegada a Madrid, Jaume Montcusí es va convertir en un dels mestres d'Urbano. Més tard, el baixista es va trobar amb els germans Armando i Carlos de Castro i aleshores va sorgir l'embrió de la futura carrera musical de Tony Urbano, que només alguns anys després ja estaria gravant amb Luis Eduardo Aute i Rosa León sota la producció de Teddy Bautista i es convertiria en baixista del grup Coz, amb Ramiro i els germans De Castro.

Tony Urbano va ser, amb Ramiro Penas i Rosendo Mercado, membre de la mítica banda Leño, des que es va formar el 1977. El grup va revolucionar el rock en només sis anys i es va convertir en un fenomen per a la història de la música espanyola: tres discos d'estudi i un directe han derivat en gairebé una desena de recopilatoris posteriors i una legió de fans que en l'actualitat segueix recordant la qualitat de la seva música i la intensitat de les seves lletres.

De fet, alguns tarragonins van iniciar fa un parell d'anys una campanya de recollida de signatures perquè el consistori de Tarragona dediqués un carrer a Leño.

La seu de la SGAE a Madrid va acollir el 2006 la presentació de l'últim disc de Leño, 'Vivo 83', que recollia 12 temes d'un concert del 1983 a les fonts de Montjuïc de Barcelona, en què la banda i Luz Casal van ser teloners de Miguel Ríos davant d'unes 150.000 persones.