Als 78 ANYS

Mor el poeta i sociolingüista Francesc Vallverdú

Està considerat un dels pares de la sociolingüística catalana

Francesc Vallverdú, en una imatge d’arxiu.

El poeta i sociolingüista Francesc Vallverdú, considerat un dels pares de la sociolingüística catalanaha mort aquest divendres als 78 anys.

Llicenciat en Dret a la Universitat de Barcelona, al llarg de la seva carrera Vallverdú va col·laborar amb les publicacions 'Serra d'Or' i 'Nous Horitzons'. La seva poesia va traslladar les seves conviccions polítiques amb un ús significatiu de la sàtira. També va cultivar la traducció i es va encarregar de traduir al català l'obra d'Alberto Moravia, Cesare Pavesa, Italo Calvino i Leonardo Sciascia, entre altres.

A més de per la literatura, Vallverdú es va interessar per la sociolingüística, àmbit en què es va convertir en un referent. Va ser un dels fundadors i president del Grup Català de Sociolingüística i va col·laborar amb la revista 'Treballs de Sociolingüística'. També va ser el cap dels serveis lingüístics de la  Corporació de Ràdio i Televisió de Catalunya i membre del Consell Social de la Llengua Catalana de la Generalitat de Catalunya.

Va ser membre de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC), de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), del PEN català i del l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). El 1986 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 1988 va rebre el premi Bocaccio per la traducció del 'Decameró'.

Temes:

Obituaris