Peret animarà amb la seva rumba la 17a Fira Mediterrània de Manresa

El músic oferirà el concert inaugural amb nens i gent gran a qui transmetrà les claus del seu estil

El totèmic rumber Peret, ahir, en la presentació del concert participatiu que oferirà a Manresa. / Ricard Cugat

Peret, pioner de la rumba catalana, es va mostrar ahir feliç i content i feliç per haver estat escollit artista convidat en la 17a Fira Mediterrània de Manresa, dedicat a la música i cultura popular. El veterà músic, autor d'èxits com 'El borriquito' i 'Gitana hechicera' oferirà el concert inaugural el 9 d'octubre al teatre Kursaal acompanyat d'un cor de persones grans de diferents barris de Manresa i una dotzena de joves d'entre 6 i 12 anys, de l'antic barri obrer Font dels Capellans. Aquests últims s'encarregaran de la percussió amb palmes i instruments realitzats amb material reciclat.

Música transformadora

Utilitzar la cultura com a element transformador és l'objectiu d'aquest projecte intergeneracional que pretén "donar una dimensió més social a la Fira Mediterrània", va explicar David Ibáñez, director de la mostra. L'aprenentatge i la creació artística és l'objectiu del projecte 'Peret als barris' que el festival impulsa a través d'una estreta col·laboració entre l'Ajuntament de Manresa i l'Associació de Veïns Font dels Capellans.  

 "Aquest projecte és fabulós perquè promociona la nostra música. Els nens faran percussió que és com jo vaig començar. Primer fas ritme amb les mans, després hi afegeixes la música i la lletra", va recordar Peret mentre percudia els palmells contra una taula. "És molt important que la gent s'atreveixi a fer música", va destacar l'artista, capaç de passar hores parlant de música. Poder transmetre els coneixements és una cosa que l'enorgulleix. "Serà un gran honor per a mi ensenyar el que sé", va declarar. "La rumba catalana és de tots".

Tres còmplices

Per tirar endavant aquest projecte comptarà amb diversos col·laboradors sobre el terreny. El músic Pep Torras, que ja treballa amb un gran cor de gent gran a la capital del Bages, serà l'encarregat d'introduir en la rumba catalana la trentena de cantaires veterans de Manresa a través de diverses peces de Peret, rei de la rumba catalana. Kike Quadros, excomponent del grup isrelià Maymana, s'encarregarà d'impartir classes de percussió corporal i dansa als més joves basant-se en els mateixos temes del músic. L'enllaç entre els dos col·lectius i el mestre Peret serà el productor Nacho Lesko, que ho haurà de coordinar i acoblar tot.

Rumba 'malalta'

Peret va aprofitar la seva presència davant els mitjans de comunicació i del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, assegut al seu costat a la taula, per denunciar la terrible situació que viuen els músics. "De cada 10 actuacions que faig, sis són gratuïtes i quatre em paguen una misèria. La música passa un mal moment", va destacar. Però la situació de la rumba catalana, segons ell, encara és més delicada."La rumba catalana està malalta". I va acusar  l'associació Foment de la Rumba Catalana (Forcat) de "vendre com a rumba catalana grups que fan salsa". Considera que abusen del nom rumba catalana per aconseguir ajudes públiques. 

Encara que es pot filosofar molt sobre fronteres musicals, Peret es va mostrar molt categòric en aquestes afirmacions. Segons la seva opinió, ni tan sols Gato Pérez és un exemple de rumba catalana: "Ell feia salseta amb un toc argentí. Utilitzava el nom de rumba catalana perquè li anava bé per demanar subvencions".