ICONA FOLK

Mor als 94 anys Pete Seeger, llegenda de la cançó protesta dels EUA

Inspirador d'artistes com Bob Dylan i Bruce Springsteen, va cantar al moviment obrer, als drets civils, contra el Vietnam i per les causes mediambientals

Un dels clàssics de Pete Seeger, ’Which Side Are You On?’ / YOUTUBE

Pete Seeger, el mite de la cançó popular i de la cançó protesta dels EUA, inspirador d'altres artistes com Bob Dylan i Bruce Springsteen, ha mort als 94 anys a casa seva a Beacon, a Nova York. Ha estat la seva néta, Kitama Cahill Jackson, que ha confirmat la notícia, segons ha informat 'The New York Times'.

La dilatada carrera de Seeger el va portar a cantar des d'en assemblees de treball, auditoris universitaris fins a festes populars. En les seves lletres va defensar el moviment obrer dels anys 40 i 50, les marxes pels drets civils, les manifestacions contra la guerra del Vietnam, als 60, i, més endavant, les causes mediambientals. La seva cançó 'We Shall Overcome', adaptació d'un espiritual, es va convertir en un himne dels drets civils (més tard interpretat per Sprinsteen).

La carrera de Seeger el va portar des del 'top ten' de la música radiada als auditoris dels festivals de folk i des del seu menyspreu pel Congrés a l'actuació al Memorial de Lincoln en el concert inaugural en honor de Barack Obama.

Va ser mentor de joves que començaven en el folk, com Bob Dylan, Don McLean i Bernice Johnson Reagon; Bruce Springsteen va cantar les seves cançons a 'We Shall Overcome: The Seeger Sessions' (2006), i amb Woody Guthrie va fer 'This land is your land'.

El 90 aniversari de Seeger es va celebrar al Madison Square Garden amb un concert en el qual Springsteen el va presentar com "un arxiu viu de la música americana i de la seva consciència, un testament del poder de la cançó i la cultura". 

Temes:

Obituaris