Isabel-Clara Simó obté el Premi Jaume Fuster

El guardó distingeix l'escriptora valenciana,que acaba de complir 70 anys, per tota la seva trajectòria

L’escriptora valenciana Isabel-Clara Simó.

L'escriptora valencianaIsabel-Clara Simó ha estat reconeguda aquest dijous amb el XIII Premi Jaume Fuster de laAssociació d'Escriptors enLlengua Catalana (AELC). El jurat del guardó està format per la totalitat dels membres de l'associació, presidida per Guillem-Jordi Graells  i el premi suposa un reconeixement pel conjunt de la seva obra.

La guanyadora, que acaba de complir els 70 anys, ha agraït aquest guardó votat pels seus companys : "En aquesta indústria, les relacions són com en totes les indústries, hi ha grups d'amics i grups d'enemics". Simó ha assegurat que mai havia participat en les votacions d'aquest premi i, agraïda, ha dit: "Si ho arribo a saber voto tots aquests anys".

L'autora, que se sent molt integrada en la realitat, ha afegit que últimament li estan "plovent els reconeixements als mèrits", cosa que ha atribuït al fet que s'acosta la seva etapa final com a escriptora, en un moment en què els seus col·legues consideren que potser se li ha de reconèixer perquè s'aproxima la seva mort. Simó ha dit això en to de broma, abans de sostenir que és molt vitalista. Preguntada sobre la nova denominació de la Llengua Aragonesa Pròpia d'Aragó Oriental (lapao), ha dit que només es pot respondre "amb riure i amb compassió" tant si és una operació política com un error, cosa que, en qualsevol cas, ha jutjat de ridícul.

Sobre el procés sobiranista català i la recent admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional (TC) del recurs del Govern a la declaració de sobirania ha dit: "Estem en el bon camí, però les dificultats són enormes". Afegint que els obstacles són tan delirants com que "el TC digui que el poble català no existeix".

L'autora ha revelat a més que ha acabat recentment un assaig i un llibre de contes en què fa molts anys que treballa i que es titularà 'Tota aquesta gent', un retrat social que arrenca amb el relat 'Si em moro aquesta nit'. L'escriptora, i amiga de la guanyadora, Margarida Aritzeta ha glossat la magnífica trajectòria literària de Simó, de qui ha destacat el seu domini de la paraula escrita, així com que la seva capacitat de treball, la seva lluita per la causa feminista i las seva "intransigència amb els fatxes".

Llicenciada en Filosofia i en Periodisme i doctorada en Filologia Romànica, Isabel-Clara Simó és escriptora i periodista, professions que l'han portat a dirigir el setmanari 'Canigó' i a escriure obres com 'La Nati', 'Raquel', 'Històries perverses' i 'T'imagines la vida sense ells?'. La seva trajectòria suma 22 novel·les, 11 llibres de narrativa breu, set de literatura infantil i juvenil, dos compendis de poesia i  tres obres teatrals, a més d'haver estat traduïda a nou idiomes.

Clara Simó ha estat guardonada també amb el Premi Sant Jordi, en quatre ocasions amb el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, el Premi Andròmina, i la Creu de Sant Jordi. Entre altres reconeixements, la seva ciutat natal, Alcoi, la va distingir com a filla predilecta.

Entre els guanyadors anteriors d'aquest premi es compten Josep Vallverdú, Emili Teixidor, Joan Francesc Mira, Feliu Formosa, Carme Riera, Maria Antònia Oliver, Jaume Cabré, Quim Monzó i Jesús Moncada.