Ramoncín declara avui com a imputat a l'Audiència Nacional per les irregularitats a la SGAE

El cantant és investigat per emetre factures per més de 170.000 euros que no es corresponen amb serveis prestats a la filial digital

Ramoncín declara avui en el cas de la SGAE. / periodico

Elcantant José Ramón Márquez Martínez, 'Ramoncín', declararà aquest divendres com a imputat davant el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz en el marc de la causa en què s'investiguen lesirregularitats que s'haurien comès a la filial digital de laSocietat General d'Autors i Editors (SGAE), han informat fonts jurídiques.

Ramoncín, a quis'atribueixen indiciàriament els delictes d'apropiació indeguda i/o administració deslleial, així com el de falsedat documental, és investigat per emetre a través de la seva editora musical, Jupiter Music SL, factures amb càrrec a la Societat Digital d'Autors i Editors (SDAE) que no es correspondrien amb béns o serveis prestats.

Els contractes investigats entre el 2004 i el 2012 pujarien a 170.552,56 euros, segons un informe remès per la Guàrdia Civil al Jutjat Central d'Instrucció número 5, que instrueix aquesta causa.

Eina informàtica

Entre les operacions que rastregen el jutge i el fiscal Anticorrupció José Miguel Alonso hi ha el programa de televisió 'El creador', que Ramoncín va carregar a la societat de la SGAE Portal Latino SL i que els investigadors de la Guàrdia Civil sospiten que mai es va arribar a emetre.

En la causa també consten correus electrònics entre el cantant i el presumpte cap de la trama, l'exdirector general de la SDAE, José Luis Rodríguez Neri, dels quals es deduiria que va ser aquest últim qui va assumir la decisió de pagar pel programa.

També hi ha sospites en relació amb una altra factura segons la qual l'empresa de Ramoncín hauria facilitat a la SGAE una eina informàtica denominada Caja Fuerte Virtual, de la qual no consta contracte per part de la gestora de drets de propietat. La seva existència tampoc ha pogut ser acreditada pels investigadors.

Les citades fonts van afegir que Ramoncín, que havia estat citat a declarar com a testimoni, finalment compareixerà com a imputat perquè pugui anar a l'Audiència Nacional en companyia d'un advocat i garantir d'aquesta manera el seu dret de defensa.

12 exdirigents imputats

Els dos principals imputats en aquesta causa són l'exdirector de la SDAE, filial digital de la SGAE,José Luis Rodríguez Neri, i el directiu de Microgénesis Rafael Ramos, que van recuperar la llibertat l'agost i el juliol del 2011, respectivament, després de dipositar  fiances de 300.000 i 150.000 euros. El jutge els atribueix els delictes d'apropiació indeguda i administració fraudulenta, als quals se sumen un delicte societari en el cas de Neri i un altre d'aixecament de béns en el de Ramos.

També van ser imputatsEduardo 'Teddy' Bautista, expresident de la SGAE; Enrique Loras, exdirector general; Ricardo Azcoaga, exdirector financer; Elena Vázquez, principal accionista de Microgénesis, i Celedonio Martín, director financer d'aquesta empresa.

També estan imputades tres familiars de Ramos --la seva dona, María Antonia García Pombo; la seva cunyada, Pilar Eva García Pombo, i la seva filla, Sara Ramos Vázquez-- i dues de Rodríguez Neri --la seva germana, Juana Cristina Rodríguez Neri, i la seva filla, Leticia Rodríguez Álvarez.

Segons la investigació de Ruz, Bautista "va autoritzar, va consentir i va impulsar" la trama defraudatòria desarticulada en la coneguda com a operació Saga, que havia estat ideada per Rodríguez Neri. En el fruit d'aquesta activitat presumptament fraudulenta, la SGAE va invertir "importants sumes de diners sense obtenir a canvi l'esperada rendibilitat per als seus socis" a través d'una xarxa d'empreses vinculades a la societat digital, entre elles la mercantil Microgénesis, que controlava el mateix Rodríguez Neri.

Temes:

Ramoncín