'PURA SANG' ÉS LA SEVA SISENA OBRA DE FICCIÓ

Ada Castells guanya el premi Sant Joan amb una novel·la menorquina

El guardó concedit per UnnimCaixa ha reduït la seva dotació de 60.000 a 35.000 euros

Ada Castells, guanyadora dels premis Sant Joan. / FRANCESC CASALS

L'escriptora i periodistaAda Castells(Barcelona, 1968) ha guanyat la 32a edició del premi Sant Joan de literatura catalana amb la seva sisena obra de ficció, la novel·la Pura sang, que publicarà Edicions 62 a l'octubre. La protagonista de la novel·la, Sílvia, és una pintora barcelonina que topa amb un misteri en una casa de camp de Menorca després de retirar-se a l'illa buscant un retir ideal i descobreix que aquesta reinvenció no la porta enlloc.

Castells, amb avantpassats menorquins, considera que "la Menorca idealitzada per una noia de l'Eixample” és el paisatge ideal perquè una trama amb elements gòtics (les estranyes presències que es manifesten a la casa) i romàntics (ella s'enamora d'un “home autèntic”, gens intel·lectual) demostri que sota un escenari idíl·lic poden succeir coses que no ho són tant.

El Sant Joan és el segon dels grans premis literaris catalans que ha reduït la seva dotació econòmica. Després del descens de 90.000 a 60.000 delRamon Llull, per la sortida de la Fundació Ramon Llull, el Sant Joan, que ara passa a ser el tercer millor dotat de la literatura catalana després delSant Jordi, passa de 60.000 a 35.000, en el seu cas per l'especial situació econòmica i institucional d'UnnimCaixa, que va heretar el guardó tradicionalment convocat per Caixa Sabadell.

La continuïtat futura del premi dependrà de la constitució com a fundació de l'antiga obra social de Caixa Sabadell, una vegada desvinculada de l'activitat bancària. Des de l'anterior edició ja va deixar de publicar-se la tradicional edició gratuïta del premi per a desenes de milers de clients de Caixa Sabadell.