GRATA SORPRESA

Mario Vargas Llosa obté per fi el Nobel de literatura

L'escriptor peruà ha format part de les quinieles per al guardó durant anys

Feia tants anys que es parlava de la possibilitat que el gran escriptor peruà Mario Vargas Llosa (Arequipa, 28 de març de 1936) arribés a obtenir el Nobel de literatura, que la seva notícia ha causat una grata sorpresa. Autor d'algunes de les millors novel·les de la literatura llatinoamericana, l'anomenada literatura delboom,gestada a Barcelona gràcies aLa casa verde, La ciudad y los perros, Conversación en La Catedral, La guerra del fin del mundo i La fiesta del chivoha estat distingit per l'Acadèmia Sueca "per la seva cartografia de les estructures del poder i les seves mordaces imatges sobre la resistència, la revolta i la derrota individual".

Amb Vargas Llosa es trenca la llarga absència de les lletres en castellà a la llista dels Nobel, des que va recaure en el mexicà Octavio Paz fa 20 anys, però també la regla no escrita que la inclusió del seu company de files professionals i gran oponent polític i personal, el colombià Gabriel García Márquez, neutralitzava la possibilitat que el guanyés. El pròxim dia 3 de novembre es farà el llançament mundial de la seva pròxima novel·laEl sueño del celta

L'escriptor peruà ha rebut la notícia aquest matí a Nova York. El 1986 va rebre el premi Príncep d'Astúries, i el 1994, el premi Cervantes, el de més prestigi de les lletres en espanyol.