MUNDIAL DE MOTOGP

«El Marc és un fenomen, però ara ja sap que és humà»

  • El pàdoc de MotoGP elogia la tornada i la manera en què Marc Márquez ha tornat a competir

  • Els companys de graella consideren que la seva presència pujarà, encara més, el nivell de la categoria

  • «El seu 7è lloc a Portugal, després de nou mesos sense competir, és com si hagués pujat al podi», diu Carlo Pernat, descobridor de Valentino Rossi

  • «El Marc és intel·ligent i aprendrà d’aquesta experiència. Tornarà a ser el d’abans o encara millor», diu el campió Luca Cadalora

La tornada, la reaparició, de Marc Márquez (Honda) al Gran Premi de Portugal, on va acabar en setena posició després de nou mesos d’inactivitat i tres operacions a l’húmer dret, l’última de les quals, el passat mes de desembre, per espai d’11 hores, ha provocat una pluja d’elogis per part dels habitants del pàdoc de MotoGP, inclosos bona part dels seus adversaris.

«Me l’esperava així de fort, sí», ha comentat Valentino Rossi en persona (Yamaha), que després de dos fracassos a Qatar no va poder acabar, per caiguda, la tercera carrera de l’any en el preciós traçat de Portimao. «Se l’ha vist molt fort, s’ha preparat físicament molt bé i el vaig poder veure en algunes corbes on anava realment veloç. Continua sent molt competitiu, sí». Tots els pilots coincidien amb aquesta opinió i, fins i tot, l’italobrasiler Franco Morbidelli, una de les revelacions del 2020, quan va guanyar fins a tres grans premis, va arribar a dir que havia sigut «impressionant» les seves prestacions. «El Marc ha demostrat de la pasta que està fet», va assenyalar el pilot de Petronas Yamaha.

Elogis de Miller

«Tots sabem qui és el Marc i el talent que posseeix», va assenyalar l’australià Jack Miller (Ducati), que no està tenint un bon inici de temporada després d’haver sigut ascendit a l’equip oficial de la fàbrica de Borgo Panigale. «Quan el veies a la pista et preguntaves com era possible que, després de nou mesos sense córrer i després d’una duríssima recuperació, pogués fer el que feia. Jo he sigut feliç al veure’l divendres somriure després de la primera sessió d’entrenaments perquè sé el que es pateix quan estàs molt temps lesionat. El Marc ha tornat a fer allò que estima i la seva presència elevarà, sens dubte, el nivell d’aquest Mundial».

«Per a mi, el setè lloc de Marc després de nou mesos sense córrer i totes les dificultats que ha hagut de superar és com si hagués pujat al podi», comenta l’italià Carlo Pernat, descobridor de Rossi i mànager d’un munt de pilots campions. «No m’estranya, doncs, que a l’arribar al seu box s’hagi emocionat tant, tant, com per esclatar a plorar. Normal, era feliç com un nen. Fa pocs mesos no sabia què seria d’ell i, per fi, ha pogut tornar al seu hàbitat natural, que és la pista, el pàdoc, les carreres, no casa seva o el gimnàs», va continuar comentant Pernat a gpone.com.

«El Marc, segur, va arribar a pensar que, potser, no tornaria a córrer i, a Portugal, va tornar a sentir-se pilot»

Luca Cadalora / Tricampió del món de motociclisme

«És evident que el Marc continua sent un autèntic fenomen i així ho ha tornat a demostrar a Portugal», afegeix Pernat, «i, per tant, estic segur que tornarà a guanyar, sens dubte no a Jerez, necessitarà més temps, entre altres coses perquè a Portimao no pilotava encara la seva autèntica Honda. Això sí, el Marc ja s’ha adonat que també és humà, que no és RoboCop. No tinc cap dubte que aquests nou mesos li deixaran certa seqüela, dubtes, i que, potser, aquest Marc mai arribarà a ser, cent per cent, el Marc que coneixíem tots. Continuarà sent un fenomen, insisteixo, i guanyarà molt, però una mica menys del Marc és molt. La caiguda de Jerez, el mal, les operacions, la recuperació, tants mesos fora seguiran durant molt temps en la seva ment».

Una dura experiència

«Jo crec que el Marc és un dels pilots més intel·ligents que hem conegut i la gent intel·ligent sempre aprèn de moments com aquest», afegeix el tricampió del món italià Luca Cadalora, que va arribar a exercir d’entrenador de Rossi. «L’important d’aquest cap de setmana a Portimao és que el Marc s’ha tornat a sentir pilot de MotoGP i això és molt important per a ell, que, potser, bé, n’estic convençut, en algun moment va témer que no tornaria a poder córrer».

Per a Cadalora, l’experiència que va viure Márquez en la seva tornada a MotoGP «li permetrà, a poc a poc, tornar a ser el d’abans perquè, en efecte, ha provat una cosa que desconeixia: la tornada després d’una llarguíssima lesió i absència. Jo estic convençut, ¡tant de bo! sigui així, que Marc se’n va adonar, a Portimao, que tornarà a ser competitiu, però que no ha de tenir pressa, que això és llarg i que competir com competia ell no és fàcil. Jo crec que el Marc pot tornar a ser el campió d’abans i, fins i tot, encara millor doncs aquestes experiències, si les assimiles bé, et fan més fort».