NOTÍCIA DESGRACIADA PER A L'OCTOCAMPIÓ

Márquez s'opera de l'espatlla dreta i tornarà a passar un hivern infernal

La caiguda de Malàisia i l'accident d'ahir, a Jerez, li fan témer el pitjor de cara al 2020 i el campió ha decidit anticipar-se als problemes amb una nova i urgent operació

El període de recuperació tornarà a ser llarg, dur, intens i dolorós, tant que el jove de Cervera (Lleida) arribarà molt just al primer test del 2020, a Sepang, el 7 de febrer

rozas51100707 jerez 26 noviembre 2019 marc m rquez saliendo de jerez fot191126171619

El pilot català Marc Márquez (Honda), de 26 anys, absolut dominador del Mundial de MotoGP, guanyant el seu vuitè títol mundial amb quatre grans premis d’antelació, vencent en 11 carreres de 19 i quedant en vuit més en segona posició, aconseguint-li, ell solet, els títols de constructors a Honda i el d’escuderies a Repsol Honda, ha pres la decisió avui, a Jerez, després de la caiguda d’ahir, el penúltim dia de temporada, d’operar-se demà mateix a l’Institut Dexeus, a mans dels doctors Xavier Mir, Víctor i Teresa Marlet, pare i filla, de l’espatlla dreta, danyada ja en l’accident de Sepang d’aquest any i que ha tornat a deteriorar-se des de la caiguda de dilluns passat.

Tot va començar a Sepang

Márquez, que continua entrenant-se avui com si no hagués passat res (es va parlar d’una subluxació, però poc més), ha abandonat aquesta tarda el traçat de Jerez amb el seu típic somriure a la cara, firmant autògrafs i compartint fotos amb els pocs aficionats que encara quedaven al traçat andalús. Això sí, sense voler parlar amb els mitjans i remetent-se al comunicat de la seva escuderia, Márquez tornarà a passar un altre hivern duríssim, ja que la recuperació d’aquesta nova operació, lleugerament menys complicada i greu que la que es va fer, el 6 de desembre, el farà arribar molt just, justíssim, al primer test de Sepang (Malàisia) del 2021, com ja li va passar aquesta temporada, que tindrà lloc del 7 al 9 de febrer.

Marc Márquez (Honda), malgrat la seva subluxació a l’espatlla dreta, que s’operarà demà, ha ajudat avui el seu germà, Àlex (Honda), a donar un parell de voltes darrere d’ell al traçat de Jerez. / ALEJANDRO CERESUELA

Márquez, que aquesta mateixa nit començarà a sotmetre’s a les proves prèvies de l’operació de demà a l’Institut Dexeus, en mans del doctor Mir, va reconèixer a EL PERIÓDICO que ve arrossegant problemes, no tan greus com els que va patir, la passada temporada, quan va quedar campió malgrat sortir-li l’espatlla esquerra en 25 ocasions.

La recuperació tornarà a ser llarga, més de dos mesos, i Márquez arribarà molt just al test de Malàisia, el 7 de febrer

Tot va començar a precipitar-se en la caiguda que va tenir, anant darrere del francès Fabio Quartararo (Yamaha), en la disputa per la ‘pole position’ del Gran Premi de Malàisia. Aquell migdia, quan, després d’haver fet dos passos sobre la pista, es va colpejar bruscament l’espatlla dreta i ja va començar a pensar que s’hauria d’operar. Després de la caiguda d’ahir, a Jerez, Márquez va assumir, ja de manera definitiva, que s’havia d’operar. L’octocampió no vol viure amb l’espatlla dreta el mateix calvari que va patir amb l’esquerra i, per tant, prefereix solucionar el problema abans de començar el Mundial-2021.

En aquest sentit i malgrat que tot ha de confirmar-se en les proves a què Márquez se sotmetrà aquest vespre, tot sembla indicar que no serà una operació doble com la de l’any passat. Aquesta vegada no li col·locaran «cinturó» i «tirants», com van comentar llavors els doctors Mir i Marlet, sinó només una subjecció perquè l’espatlla quedi estable, descartant, en principi, fer la complicada i dolorosa artroscòpia, per reforçar-li els lligaments, que va protagonitzar la doctora Teresa Marlet.

Marc Márquez (Honda), ahir, a Jerez, després d’haver caigut, fent-li mal l’espatlla dreta, que ell mateix se sosté amb la mà esquerra mentre un comissari el porta a la clínica del traçat andalús. / PEDRO J. RAMOS / NUMBER 1 SPORT

Malgrat que la intervenció no serà doble i, per tant, Márquez tindrà menys dolor i tindrà, potser, més facilitats per recuperar-se, tot sembla indicar que el període de rehabilitació serà molt semblant, és a dir, de més de dos mesos i que, en efecte, de nou necessitarà llargues i interminables sessions de gimnàs i massatge a mans, amb tota seguretat, del seu fisioterapeuta de confiança, Carlos J. García, i, per descomptat, el seu preparador físic, Genís Cuadros.

Un operació molt delicada

Tot sembla indicar que la luxació que pateix Márquez a l’espatlla dreta és, també, com ja li va passar en l’esquerra, multidireccional. És més que probable que, com l’any passat, els doctors li col·loquin el que es denomina un ‘límit passiu’, és a dir, un límit ossi que impedirà que l’espatlla torni a sortir. ¿Com?, doncs arrencant un tros d’os, l’anomenada apòfisi coracoides de l’escàpula, que porta inserida un dels músculs més importants de l’espatlla, i inserint aquest os i el seu múscul amb dos cargols per davant de l’espatlla. Aquest és el cinturó de seguretat. Aquesta intervenció es va fer amb Márquez anestesiat, però assegut a la taula d’operacions.

Alberto Puig, ‘team manager’ de l’equip campió Repsol Honda, va reconèixer que Marc ha tingut molt mala sort, però, per fortuna, ha pogut protagonitzar «sinó la millor, una de les millors temporades de la seva vida». Puig va confessar que si hi ha algú fort, molt fort, per superar una situació així «aquest és, sens dubte, Marc Márquez, que ja sap el que és recuperar-se i sacrificar-se per aconseguir els objectius que es proposa cada any, que són els més elevats de tots. Esperem que tot vagi bé i que pugui arribar a temps, tot i que sigui molt just, al primer test de Malàisia, a principis de febrer».

Puig va reconèixer a EL PERIÓDICO, tal com havia dit Márquez a tot l’equip, que el que no volia Marc era assumir el risc que, si en les primeres carreres o, fins i tot, entrenaments del 2021, a Sepang i Qatar, queia i es danyava, de nou, l’espatlla dreta, la temporada s’ensorrés i no pogués lluitar, de nou, pel seu novè títol mundial. «Abans que assumir aquest risc, prefereixo operar-me, solucionar aquest problema i treballar dur a l’hivern per estar llest de cara al pròxim Mundial», va afegir Márquez a EL PERIÓDICO quan ja sortia del circuit de Jerez, en companyia del seu pare, Julià; el seu germà, Àlex, i el mànager de tots dos, Emilio Alzamora.

Temes:

Marc Márquez