Més polítiques socials i més competències per als ajuntaments

La Taula del Tercer Sector presenta un informe per pressionar els partits de cara les eleccions municipals

zentauroepp47616008 francina alsina190415093632 / JORDI COTRINA

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunyaté el focus posat en les eleccions municipals del pròxim 26 de maig. Comença el compte enrere i la pressió cap als ajuntaments no ha de desinflar-se.

Durant els quatre anys de mandat s’han dut a termepolítiques socials, però mai són suficients, i ara és el moment de treballar en la sensibilització dels possibles alcaldes dels municipis catalans.

Des de la Taula del Tercer Sectorhan plantejat, per a la campanya electoral de les eleccions municipals, set grans blocs de polítiques socials per combatre les desigualtats.

"La vivenda és una peça troncal per acabar amb la pobresa"

Francina Alsina

Presidenta de la Taula del Tercer Sector

Set grans blocs

Lluitar contra les desigualtats, millorar els serveis socials bàsics, garantir el dret a la vivenda i l’energia, fomentar la inserció dels col·lectius en situació de vulnerabilitat, dissenyar una ciutat inclusiva i accessible per a tothom, garantir l’educació inclusiva amb qualitat i equitat, i reconèixer el Tercer Sector Social com un aliat estratègic. Aquests grans blocs es desgranen en 87 punts que busquen arribar a totes les desigualtats detectades.

Un dels punts més importants a l’hora de treballar i combatre la pobresa és el de la vivenda perquè, segons explica Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector: “La vivenda és una peça troncal perquè és des d’aquest punt on es desgrana la pobresa”, i afegeix que si es pot garantir una casa es pot treballar per acabar amb les misèries.

"Fem una feina transversal, per arribar a tothom"

Roger Civit

Director

Extrems de vida

Des de l’entitat treballen en tots els eixos de la vida a través de les 35 federacions que aglutinen les més de 3.000 entitats. Des de la infància, fins a la vellesa, i passant per les persones amb necessitats especials. “Fem una feina transversal, per arribar a tothom”, afirma Roger Civit, director.  

“Els més vulnerables són, segurament, la gent gran perquè són invisibles”, explica Alsina.  Des de la campanya volen invertir el temps a pressionar perquè es potenciïn més fons destinats a la cura social.

Es pretén acompanyar la persona en tot el camí de la seva vida, i en aquesta última etapa treballar en comunitat, potenciant les xarxes d’observació que permeten ser més a prop de la gent gran.

Un altre grup vulnerable són els més petits, un sector que necessita que es protegeixin els seus drets, i fer-los-en partícips.

A més es fomenta la inserció laboral en totes les edats. És un dels punts que es potencien des del Tercer Sector, sobretot a les persones amb discapacitat. “Treballar dignifica la persona”, assegura la presidenta.

"Es necessiten més polítiques de proximitat"

Francina Alsina

Presidenta de la Taula del Tercer Sector

Pressió municipal

“Es necessiten més polítiques de proximitat”, afirma Alsina, presidenta de l’entitat, i afegeix que moltes competències són municipals però haurien de ser més. La realitat és que els ajuntaments són els que coneixen els problemes i dificultats dels seus veïns. “Pressionar i fer polítiques complementàries”, afirma Civit.

La proximitat dels consistoris fa que es que pugui atacar la pobresa des de dins. De fet es reivindiquen les aliances entre les administracions locals i les entitats socials per consolidar reptes socials.

Barcelona

Des del tercer sector poden fer pressió perquè es compleixin les mesures, és per això que ara en plena campanya de les eleccions municipals s’estan reunint amb cadascun delspossibles alcaldes de Barcelona, per mostrar-los un decàleg (de 10+1) bones pràctiques.

Aquest es basa en el compromís social del futur ajuntament. De fet, a cada un d’ells se’ls proposa signar el paper com a acte de responsabilitat social per als veïns de Barcelona.