Compromís social

Les entitats de lleure fomenten la cohesió social als barris

Un estudi impulsat per la Fundació Pere Tarrés demostra com les organitzacions contribueixen a la millora social

Nens en un centre educatiu de la fundació Pere Tarrés

No hi ha dubte que les activitats promogudes per les entitats de lleure i socioculturals afavoreixen el desenvolupament de la cohesió social, especialment perquè fomenten la participació, desenvolupen el compromís social i contribueixen a teixir xarxes de recolzament, entre altres múltiples pros. Ho tenen clar, per comprovar-ho sobre el terreny, les organitzacions que treballen amb nens, adolescents i joves en aquests camps, però de vegades són necessaris estudis que ho demostrin i que permetin a aquestes entitats poder comptar amb més recolzament per part de les Administracions per continuar impulsant els seus projectes, així com per tenir un reconeixement social i educatiu més gran per la seva gran tasca.  I una d’aquestes investigacions que demostren que les entitats de lleure fomenten la participació veïnal i la cohesió social dels barris on actuen és la que han dut a terme el Grup d’Investigació, Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés–URL.

L’estudi, titulat 'Lleure, acció sociocultural i cohesió social’, es va centrar al barri de la Prosperitat de Barcelona, en el de Bellvitge de l’Hospitalet i en els de La Peña i Otxarkoaga deBilbao, on es va analitzar com les activitats dirigides a nens, adolescents i joves que desenvolupen aquestes organitzacions contribueixen a la millora social. Els responsables de la investigació van elegir aquests territoris per estar sotmesos a canvis demogràfics i socials rellevants, on les dinàmiques comunitàries són clau per frenar processos d’exclusió social, però els resultats del treball són extrapolables a qualsevol zona on actuïn entitats de lleure i socioculturals.

L’estudi constata, per exemple, que els barris on la majoria de la població té orígens diversos, l’entrada de veïns en aquest tipus d’entitats sol ser a partir de la participació dels nens en les seves activitats, ja sigui un ‘casal’, una entitat esportiva o a la festa del barri. "Aquesta implicació genera un sentiment de pertinença i un espai idoni i relaxat on poder treballar aspectes relacionats amb la prevenció de conductes negatives, com les relacions afectivosexuals o el consum de tòxics", afegeixen els autors de l’estudi.

Més consciència

En la mateixa línia, la investigació detalla com els espais de lleure i acció sociocultural promouen relacions d’amistat.  Aquestes relacions, tot i que coincideixin en altres espais com l’escola o l’institut, en el cas de la infància i l’adolescència, cobren un valor especial a l’anar un pas més enllà de les relacions escolars. Segons els autors, es tracta de “relacions més profundes, que generen un compromís interpersonal i de confiança més gran”.

Un altre dels grans beneficis de participar en aquestes entitats és que els joves que hi han passat són més conscients de les necessitats del seu barri i de les responsabilitats que s’han de prendre per millorar l’entorn i la qualitat de vida de les persones.

L’estudi també parla de desigualtat social. En l’actual context de crisi econòmica i financera els autors conclouen que és bàsic posar en marxa polítiques actives destinades a evitar l’exclusió social en l’àmbit del lleure i de l’acció sociocultural.