Prova Pilot

Energia solar generada per l'Ajuntament de Barcelona i a l'abast de la ciutadania

El nou servei permetrà als usuaris accedir a electricitat generada en instal·lacions fotovoltaiques públiques

Pèrgola fotovoltaica de la Ronda de Dalt, al passeig de la Vall dHebron / Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona posa en marxa un nou servei d'autoconsum compartit d'energia solar. Permetrà a la ciutadania accedir a l'electricitat generada en instal·lacions fotovoltaiques municipals situades a l'espai públic sense necessitat de fer cap inversió en infraestructura.

La iniciativa, emmarcada en el Pla Clima, s'iniciarà amb una prova pilot en dues instal·lacions fotovoltaiques: la de la ronda de Dalt, situada al passeig de la Vall d’Hebron, i la pèrgola de la plaça d’Alfons Comín. Entre ambdues es donarà servei a 86 consumidors, 41 dels quals seran llars en situació de vulnerabilitat.

Els usuaris s’escolliran mitjançant un procés de concurrència pública competitiva, és a dir, s'haurà de presentar una sol·licitud i complir uns requisits determinats. Es valorarà amb preferència aquelles llars on visquin més persones. També podran accedir al servei els comerços de la zona, amb prioritat per a aquells que formin part de la xarxa Comerç + Sostenible des de fa més de dos anys.

En tots els casos, les persones usuàries hauran d’acreditar els requisits següents:

• Ser titulars del contracte de subministrament elèctric.

• Tenir el comptador a un màxim de 1.000 metres de la instal·lació fotovoltaica.

• Canviar el contracte de subministrament a un contracte d’autoconsum. Tècnics municipals acompanyaran els nous usuaris en aquest procés.

• Fer ús del servei com a mínim durant un any i com a màxim quatre anys.

• La reserva en llars vulnerables es farà seguint criteris socials i no participaran en el procés de concurrència competitiva. L’Àrea de Serveis Socials valorarà situacions com estar vinculat als serveis socials, ser família nombrosa o monoparental, tenir dependència energètica o tenir discapacitat o dependència, entre altres situacions.

La previsió és que les llars membres experimentin un estalvi d'entre 100 i 150 euros anuals en la factura de l'electricitat. El servei d’autoconsum compartit té associat un preu públic de 70 euros anuals per cada 500 watts d’energia compartida, bonificat al 100% en els casos de les llars vulnerables.