LLOGUER

Barcelona es reforça per garantir la vivenda dels ciutadans

El govern de Barcelona aprova una moratòria per al pagament dels lloguers del parc públic

L'ajuntament reforça els seus serveis telemàtics i habilita el 010 per a les situacions d'emergència

ajuntament pis

En resposta als efectes econòmics provocats per la crisi sanitària del Covid-19, l’ajuntament ha ampliat la moratòria del pagament del lloguer de les vivendes i els locals comercials que gestiona a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació (IMHAB), l’entitat encarregada de gestionar la vivenda pública i privada de la Borsa de Lloguer.

L’extensió d’aquesta moratòria, aprovada el 28 de març passat mitjançant el Decret d’Alcaldia, s’aplicarà als mesos d’abril, maig i juliol. Les famílies que viuen en domicilis gestionats a través de l’IMHAB en règim de lloguer o altres formes de possessió –com les hipoteques dels pisos de promoció pública en propietat– no hauran de pagar les quotes.

Ajornament de les quotes

Aquesta ampliació dels terminis es durà a terme en línia amb el que estableix el Decret llei 11/2020, aprovat pel Govern de Sánchez el 31 de març, en què s’adopten mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic per compensar les conseqüències de la crisi del Covid-19.

A més, a partir de l’agost, l’IMHAB prorrogarà les quotes en 36 mesos, i no en 18 com estava establert. És a dir, entre els mesos de l’agost del 2020 i el juliol del 2023. En cas necessari, des de l’IMHAB asseguren que «es revisaran les quotes dels lloguers de les famílies que hagin patit unes reduccions significatives dels seus ingressos arran de la crisi i les rebaixarà per adaptar-les a la seva nova condició econòmica».

Les mesures establertes s’estenen a la totalitat del parc municipal públic, a excepció de les persones grans que, d’entrada, al tenir garantida la pensió no han de caure en la situació de vulnerabilitat definida pel Decret Llei estatal.

Parc privat

El 31 de març, el Consell de Ministres va aprovar un conjunt de mesures per ajudar els llogaters a atendre el pagament del seu lloguer en cas que estiguin en situació de vulnerabilitat. El Govern va posar una línia de crèdits sense interessos a disposició de les persones que viuen de lloguer en un pis d’un petit propietari.

A més, per a qui viu en pisos de propietat d’un gran tenidor, és a dir «la persona física o jurídica que sigui titular de més de deu immobles urbans, excloent-hi garatges i trasters, o una superfície construïda de més de 1.500 m2», tal com ho defineix el Butlletí de l’Estat, la mesura implica rebaixes de fins al 50% del preu de lloguer o ajornar els pagaments de les quotes durant tres anys.

Atenció telemàtica

En el marc de l’estat d’alarma, l’IMHAB ha habilitat una sèrie de canals per poder continuar atenent les famílies que viuen en domicilis del parc públic i gestionant els casos d’emergència. Concretament, a través dels telèfons 932 915 404; 932 915 424; 932 915 406 i 932 918 533 en horari de 9.00h a 13.00h; i el correu electrònic imhab@imhab.cat.

Per als casos d’emergència dels ciutadans que viuen de lloguer en vivendes privades, s’haurà de trucar al telèfon d’atenció ciutadana 010, al qual es derivarà la consulta al personal de les oficines de vivenda de la ciutat.