«Amb un consum responsable fem una ciutat i un planeta habitables»

La Fira de Consum Responsable de Barcelona es consolida conscienciant sobre l'emergència climàtica

L'esdeveniment tanca amb prop de 75.000 participants i 130.000 euros en vendes de productes d'economia social i solidària, malgrat haver durat tres dies menys

dsc00290-copy-760x428

Dimarts, 31 de desembre, va finalitzar la cinquena edició de la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, organitzada per la direcció de serveis d’economia cooperativa, social i solidària de l’Ajuntament de Barcelona, que ha estat ubicada des de la tarda del 20 de desembre a la plaça de Catalunya. 

Com ja és tradició des del 2015, la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària pren la forma dels mercats nadalencs centreeuropeus (casetes de fusta) i posa l’èmfasi en adquirir productes que estimulin el consum responsable per Nadal i durant tot l’any, que siguin d’entitats de l’economia social i solidària de la ciutat (per tant, projectes que posin les necessitats de les persones i del territori en el focus de l’activitat) i que siguin productes de proximitat, de comerç just, elaborats amb energies renovables i prevenció de residus, és a dir que compleixin els principis del consum responsable.

Per al tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, «la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària té a veure amb els objectius que tenim com a ciutat, que demostrem també treballant per al creixement inclusiu, amb una economia sana i responsable amb l’entorn i la ciutat». 

Per al comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària, Álvaro Porro: «La V Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària és un esdeveniment que forma part del Nadal i que la ciutadania espera. Aquest any li donem especial significat a la conscienciació sobre l’emergència climàtica, en la qual les ciutats estem prenent el lideratge de les accions, i Barcelona, molt especialment». «El Nadal és clarament un moment de decisions de consum, i justament el consum està en la base del canvi climàtic», ha afegit el comissionat.

75.000 participants i 130.000 euros de vendes

L’edició d’aquest any, malgrat haver reduït la durada a tres dies menys que el Nadal passat, iguala les xifres d’anys anteriors, amb 75.000 participacions (un 62% de dones i un 38% d’homes) a les 38 casetes, i 130.000 euros en vendes en casetes i parades d’alimentació. 

Per primera vegada, aquest any s’ha valorat el volum econòmic de les vendes i s’han arribat als 130.000 euros que han obtingut les entitats participants, que demostren que la fira és un recolzament important per a l’àmbit de l’economia social i solidària de la ciutat.

En aquest esdeveniment, fixat ja al calendari nadalenc de la ciutat, s’ha convidat les persones participants a disfrutar també del Polsim d’Estels, les activitats culturals i esportives desenvolupades al centre de la plaça per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i organitzades amb el recolzament dels àmbits municipals de Comerç, Ecologia Urbana i Esports.

Consum responsable, ciutat i planeta habitables

La fira d’aquest any ha transmès el missatge que amb «consum responsable fem una ciutat i un planeta habitables», i d’aquesta manera entorn de 1.000 homes i 2.500 dones han participat en les dinàmiques per descobrir pràctiques per mitigar l’emergència climàtica. Així, s’ha convidat la ciutadania a conèixer les pràctiques de consum responsable visitant les 38 casetes i coneixent el que les entitats duen a terme mitjançant l’economia social i solidària.

Una de les iniciatives convidava cada participant a omplir una targeta (una llavor de canvi) i explicar accions que es poden fer en la vida quotidiana per canviar el consum i no el clima. Amb totes les propostes, s’ha construït col·lectivament una exposició que s’ha donat a conèixer dimarts, 31, en la clausura de la fira, com a expressió dels propòsits del consum responsable per al 2020.

A més, per a la cinquena edició de la fira, com en l’edició anterior, s’ha tornat a traslladar a la plaça de Catalunya l’Espai Consum Responsable, que habitualment es troba a l’Oficina Municipal d’Informació a la Persona Consumidora (OMIC). Aquest recurs municipal, iniciat el març del 2018, es troba a la ronda de Sant Pau, 43, baixos, i té com a funció principal informar i sensibilitzar sobre com practicar un consum responsable.