ANIVERSARI DE LA PROCLAMACIÓ

La Primavera Republicana es torna més feminista, antiracista i ecologista

Barcelona reivindica els valors del republicanisme amb 24 activitats culturals i de reflexió a tots els districtes de la ciutat

banner-pr-twitter-1920x1080px-760x428

Per quart any consecutiu, Barcelona commemora la proclamació de la Segona República, el 14 d’abril de 1931, amb la celebració de la Primavera Republicana. Durant una setmana, la ciutat reivindica els valors del republicanisme amb 24 activitats culturals i de reflexió a tots els districtes de la ciutat.

Els principals moviments reivindicatius i els reptes del segle XXI fan necessària una actualització de la tradició republicana. Les proclames de llibertat, igualtat i fraternitat continuen vigents en l’ideari republicà, però és més necessari que mai reivindicar el feminisme, els moviments LGTBI, els moviments en defensa dels drets socials i dels drets digitals i els moviments antiracistes i ecologistes.

Memòria, festa i reflexió per a tots els públics

El conjunt d’activitats previstes per a la Primavera Republicana inclouen actes gratuïts per a tots els públics que uniran festa, reflexió i memòria. Durant el primer cap de setmana destaca l’obra de teatre ‘La Lola. Memorias de una mujer republicana’ i la recreació de la Revolta de les Quintes, a la plaça de la Vila de Gràcia, en què les dones van tenir un paper destacat. Rebels pel swing! rememorarà la Barcelona més inconformista al ritme d’aquest ball, històricament associat a la llibertat.

Durant la setmana, diferents activitats de memòria i de senyalització històrica reivindicaran l’antiga presó de dones de les Corts i la vaga de La Canadenca, ara fa cent anys, i se celebraran altres activitats lúdiques i festives que recuperaran valors i tradicions republicans. Entre aquestes últimes destaquen una revetlla republicana, el II Cicle de Cine Republicà, el I Festival de Cultura Txarnega i un partit de futbol entre el Clapton Community FC i el CE Júpiter, en què esport i valors republicans es donen la mà.

Respecte a la música, destaquen dos concerts: d’una banda, “Republicants”, un viatge generacional per algunes de les veus compromeses amb els valors republicans: Sílvia Comes, Enric Montefusco, Quico Pi de la Serra, Marina Rossell i Paco Ibáñez.

De l’altra, la “Revetlla republicana”, al parc de la Guineueta, on se celebrarà la festa del republicanisme del futur: jove, transversal, feminista, sense censura, ecologista i antiracista. Actuaran artistes com ara Maria Rodés, Lauren Nine, Nakany Kante, Gertrudis, Ira i Purple Rockets.