Rehabilitació històrica

Pas endavant per tornar el Borsí al barri

L'edifici serà la seu de diferents serveis: la Biblioteca Gòtic ¿ Andreu Nin i un equipament amb espais polivalents per a usos veïnals.

La proposta de Martínez Lapeña ¿Torres Arquitectes SLP inclou la rehabilitació dels ornaments de l'edifici i el descobriment de la muralla romana

borsi

Ja es coneix la proposta guanyadora per rehabilitar el Borsí (Plaça Verònica / Carrer Avinyó, 23), edifici històric de Barcelona construït entre  1881 i 1883 i objecte de reclamació veïnal en vista del seu desús des del tancament com a Escola d’Arts el 2009.

El projecte guanyador, elaborat per l’equip d’arquitectes Martínez Lapeña – Torres Arquitectes SLP, té com a finalitat restaurar i recuperar l’esplendor històrica del Borsí amb una forta presència urbana, potenciar un arrelament major del futur equipament cultural al barri i ajudar a dinamitzar les xarxes veïnals i comunitàries, especialment les relacionades amb joves, cultura i convivència.

La proposta de rehabilitació inclou la restauració de pintures, motllures, marbres, portes i altres elements ornamentals originals, i el descobriment del tram de la muralla romana, que envoltava l’antiga Barcino, que travessa l’edifici. L’equip d’arquitectes haurà de presentar el projecte executiu de la rehabilitació l’estiu del 2019 i les obres començarien a començaments del 2020.

Biblioteca i espai veïnal

L’edifici serà la seu de dos equipaments: la Biblioteca Gòtic-Andreu Nin i un equipament amb espais polivalents per a usos veïnals.

La nova biblioteca tindrà 950 metres quadrats. S’entrarà des de la plaça de la Verònica i s’accedirà per l’escala principal de l’edifici. El nou espai vol consolidar-se com un espai de consulta de llibres, revistes i material audiovisual i d’accés al coneixement al barri.

Els equipaments veïnals tindran una superfície de 800 metres quadrats i s’accedirà des del carrer d’Avinyó. La planta del soterrani estarà destinada a espais d’assaig i tallers musicals i la segona planta i el terrat inclouran espais polivalents, tallers i una cantina. A tot l’edifici s’efectuaran treballs d’aïllament acústic. A la coberta s’instal·laran plaques fotovoltaiques per generar energia solar.

Un edifici històric, un nou equipament 

La recuperació per al barri del Borsí és una acció del Pla de barris del Raval i el Gòtic, en què el paper dels veïns i les veïnes ha sigut clau per decidir de manera participativa els nous usos del Borsí.

L’edifici, d’estil neoclàssic, va ser construït entre els anys 1881 i 1883 i ha tingut diferents usos. Fins el 1915 va ser la seu de la borsa privada de Barcelona i després, amb la regularització de la borsa es va reconvertir en el Mercat Lliure de Valors. Més tard, a partir dels anys quaranta, el Borsí va ser la seu de l’Escola de Belles Arts i de la d’arts i oficis de la Llotja.