Nou informe

L’OMS reclama 10 compromisos per salvar la salut del planeta i les persones

  • La petició és recolzada per 300 organitzacions sanitàries de tot el món, que en el seu conjunt representen uns 45 milions de professionals de la salut

JOAN CORTADELLAS

Totes i cada una de les dinàmiques insostenibles que estan matant el planeta també estan perjudicant la salut humana. És el contundent missatge (o més ben dit, recordatori) que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha llançat aquest dilluns de la mà de més de 300 organitzacions sanitàries internacionals que, en el seu conjunt, representen uns 45 milions de metges i professionals de la salut de tot el món. La comunitat mèdica global reclama, una vegada més, que els governs de tot el món adoptin un compromís ferm contra la catàstrofe ecològica. Altrament, la càrrega de malalties i morts relacionades amb el canvi climàtic anirà cada vegada a més.

Aquest dilluns, a penes tres setmanes abans que arrenqui la Cimera del Clima de Glasgow (COP26), l’organisme de les Nacions Unides publica un nou informe especial sobre l’impacte de la crisi climàtica sobre el benestar humà. Les conclusions, lluny de plantejar grans novetats, són un recordatori d’unes denúncies que fa dècades que ressonen entre grups de científics i activistes de tot el món. Posats a resumir, l’OMS sintetitza 10 accions urgents per salvar la salut humana i planetària, des de lluitar contra la pobresa energètica fins a promoure un estil de vida més sostenible.

Compromís amb una recuperació saludable

L’organisme de les Nacions Unides reclama una «recuperació sana, ecològica i justa» després de la pandèmia de Covid-19. Aquest compromís implicaria que, per exemple, el creixement econòmic es transformés radicalment per deixar de banda l’explotació de combustibles fòssils.

-

La nostra salut no és negociable

«Situar la salut i la justícia social al centre de les converses sobre el clima». Aquest compromís reclama que, més enllà dels debats sobre l’escalfament global, es comenci a contemplar la càrrega de malalties i morts causada per l’avanç de la crisi climàtica.

-

Aprofitar els beneficis de l’acció climàtica per a la salut humana

«Donar prioritat a les intervencions climàtiques amb els beneficis econòmics, socials i de salut més grans». Aquesta petició reclama, per exemple, que se substitueixin activitats contaminants per alternatives amb menys empremta ecològica i més beneficis per a la nostra salut. Com canviar els viatges amb cotxe per un trajecte amb bici o caminant.

-

Fomentar la resiliència de la salut davant els riscos climàtics.

En un món cada vegada més exposat a la meteorologia extrema, la comunitat científica global reclama «construir sistemes i instal·lacions de salut resilients al clima i ambientalment sostenibles, i recolzar l’adaptació i la resiliència de la salut a tots els sectors».

-

Crear sistemes energètics més justos

«Guiar una transició justa i inclusiva cap a les energies renovables per salvar vides de la contaminació de l’aire, particularment de la combustió de carbó. Posar fi a la pobresa energètica a les llars i les instal·lacions sanitàries»

-

Transformar entorns urbans, transport i mobilitat

«Promoure el disseny urbà i els sistemes de transport sostenibles i saludables, amb un millor ús del sòl, accés a espais públics verds i blaus, i prioritat per caminar, anar amb bicicleta i el transport públic».

-

Protegir i restaurar la naturalesa

«Protegir i restaurar els sistemes naturals, els fonaments d’una vida sana, sistemes alimentaris sostenibles i mitjans de vida».

-

Promoure sistemes alimentaris saludables, sostenibles i resilients

L’OMS demana, una vegada més, «promoure la producció d’aliments sostenibles i resilients i dietes nutritives més assequibles que brindin resultats tant climàtics com de salut». Això, a la pràctica, significaria adoptar una «dieta planetària», més verda i amb menys empremta ecològica.

-

Finançar un futur més saludable, més just i més verd per salvar vides

Les Nacions Unides reclamen una «transició cap a una economia del benestar». És a dir, una transformació del sistema econòmic per fomentar els sectors més verds.

-

Escoltar la comunitat científica

L’última petició potser és la més òbvia. En la lluita contra la crisi climàtica s’ha d’escoltar la comunitat científica. La crida global dels sanitaris, de fet, demana «mobilitzar i recolzar la comunitat de la salut en l’acció climàtica».