Salvament al Regne Unit

Rescatada una balena encallada al riu Tàmesi

  • Aquesta varietat de rorqual, que pot arribar a pesar 10 tones, va estar durant més de quatre hores encallada al principal riu de Londres

Centenars de curiosos van sortir ahir a la vora del riu Tàmesi, el principal riu britànic, davant l’aparició d’una cria de balena Minke encallada en una de les grades de formigó per a barques, al sud-oest de Londres.

D’entre 4 i 6 metres, l’animal s’hauria desorientat fins a acabar encallat en una resclosa, lloc del qual ha hagut de ser rescatada en una operació que ha durat més de quatre hores. Ara, espera una avaluació mèdica abans de ser tornada al mar.

Estava molt espantada

Durant el rescat, portat a terme per l’Autoritat del Port de Londres juntament amb la Royal National Lifeboat Institution i el cos de bombers londinenc, la balena ha mostrat «comportaments preocupants» i s’ha mostrat molt espantada.

Finalment, després de diverses hores, l’equip ha aconseguit treure-la i traslladar-la a un lloc més profund del Tàmesi, des d’on s’ha escapat i s’ha allunyat nedant segons ha explicat un portaveu de la RNLI.

A l’espera d’avalució

Ara, malgrat que la balena va rebre una primera revisió per part del veterinari a l’escena, l’estat de l’animal preocupa els experts, que temen que no estigui preparada per tornar al mar.

«No sabria com alimentar-se», ha aclarit Liz Sandeman, cofundadora de Marine Connection, «ho aprenen tot de la mare: com navegar, com caçar... És una balena molt jove», ha conclòs. Per aquesta raó, s’espera que el cetaci rebi una altra anàlisi mèdica per avaluar si ha de ser tornat al mar.

Albirament poc comú

L’operació per alliberar el rorqual, que pot arribar a fer fins a 8 metres, va iniciar prop de les 19 hores aquest dijous i va concentrar centenars de curiosos que van aplaudir els voluntaris quan es va efectuar el rescat.

Segons un comunicat emès pel comandant del cos de bomber, que va activar tres camions de bombers, dues unitats de rescat i una barca per mirar d’alliberar l’animal, aquest es tracta d’un incident «molt rar i inusual».

El Tàmesi ha sigut escenari de rars albiraments de cetacis en altres ocasions, com el 2018, quan es va trobar una balena beluga a prop de la localitat de Gravesend, a uns 40 quilòmetres de la capital britànica, o el 2006, quan una balena va morir després de remuntar el riu fins a Londres. El 2019, les commovedores imatges de l’evacuació del cadàver de la balena ‘Hessy, el geperut’, trobada morta al mateix riu, van fer la volta al món.