Sydney registra les pluges més intenses en 30 anys

Efe | 11 de febrer 2020

Les àrees rurals més colpejades per la sequera tornen a veure el verd

Aiguats sufoquen alguns incendis que cremaven fa mesos

L’Oficina de Meteorologia va indicar aquest dilluns que en els últims quatre dies han caigut a la ciutat 391,6 mil·límetres de pluja, la quantitat més gran des del febrer del 1990 quan es van arribar els 414,2 mil·límetres, i va advertir de més precipitacions en els pròxims dies.

Les onades van arrasar el litoral de Nova Gal·les del Sud (Austràlia) / efe/EPA/JOEL CARRETT

El mateix organisme governamental va emetre diverses alertes per risc d’inundacions i avingudes d’aigua al llarg de rius i del litoral de l’estat de Nova Gal·les del Sud, la capital del qual és Sydney, i també per possibles danys a la costa a causa del fort onatge i marees d’un nivell per sobre del normal.

Gairebé 90.000 usuaris es troben sense subministrament elèctric a diverses zones de la costa el nord de Sydney i de la perifèria de la ciutat, segons va dir la companyia elèctrica Ausgrid a través de Twitter en un missatge que va acompanyar d’imatges d’arbres caiguts sobre cotxes, cases i cablatge urbà.

Les pluges han ajudat els bombers en la seva lluita contra l’onada d’incendis que des del setembre afecta el sud-est del país, amb més de 30 focus extingits des de divendres només a Nova Gal·les del Sud.

«Aquesta és la notícia més positiva que hem tingut en bastant temps», va dir a través de Twitter el Servei Rural de Bombers d’aquest estat, que va xifrar en 1,5 milions d’hectàrees la superfície cremada per aquests focs.

Un d’aquests incendis és el de Currowan, a 200 quilòmetres al sud de Sydney i 90 a l’est de Canberra, on va quedar actiu durant 74 dies, va calcinar gairebé mig milió d’hectàrees, i va destruir 312 cases i en va fer malbé 173 més.

australia incendios / periodico

Des del setembre els incendis han segat la vida de 33 persones i han arrasat un terreny d’uns 180.000 quilòmetres més gran que la mida de l’Uruguai o Cambodja.

Opinió exprés

¿Evacuar o apagar el foc?

Jordi Vendrell

Experto en meteorología y incendios forestales de la Fundació Pau Costa

En contrast, les advertències d’evacuació d’inundacions ara s’han ordenat per a parts de la regió de Conjola, van dir les autoritats, on els incendis mortals van arrasar dotzenes de llars la vigília d’Any Nou.

Es pronostiquen tempestes elèctriques per a NSW i el veí estat de Victòria els pròxims dies. La pluja ha portat una mica d’humitat per a la terra mesos després de la temporada de sembra de blat més important, que és crucial per a l’èxit de la collita més gran d’Austràlia. Phin Ziebell, economista d’agronegocis del Banc Nacional d’Austràlia, va dir que la pluja també encoratjaria els agricultors de l’estat nord-oriental de Queensland a reconstruir les seves propietats ara que tenen aigua i aliment. «Algunes de les parts més seques de Queensland han rebut pluja, cosa que ajudarà el creixement de la pastura», va dir Ziebell.

Grangers juguen amb el primer fang de les pluges després de la llarga sequera / efe/epa/ peter lorimer

Algunes àrees rurals van rebre més pluja en els últims dies que en tot l’any passat. «És sorprenent el que l’olor de la pluja pot fer a l’esperit de la gent», va dir a Reuters per telèfon Ben Shields, l’alcalde de la ciutat interior de Dubbo. Igual com moltes altres ciutats rurals, Dubbo ha patit per tempestes de pols i restriccions d’aigua arran d’una sequera de tres anys. 

James Jackson, un granger d’ovelles i bestiar al districte de Guyra, afectat per la sequera, a uns 500 quilòmetres (311 milles) al nord de Sydney, va dir a Reuters que la regió estava començant a tornar-se verda novament. «Aquest esdeveniment no reposarà tota la humitat del terra, però aquest és certament un bon començament per a les persones que el van obtenir», va dir Jackson, qui també és president de l’organisme industrial NSW. Agricultors. «Tinc ovelles de dos anys que veuen herba verda per primera vegada».

 

 

Temes:

Austràlia Canvi climàtic Crisi Climàtica Sydney