Ambaixador de la Xina a Tailàndia

Mor Chuang Chuang: els tailandesos ploren al seu estimat os panda | Vídeo

Els cuidadors van trobar mort l'animal, de 19 anys, a qui se li practicarà l'autòpsia

panda / periodico

Chuang Chuang, un dels ossos pandes cedits per la Xina a Tailàndia, va morir als 19 anys al zoològic de Chiang Mai, al nord de

Tailàndia, sense que es coneguin les causes a l’espera de l’autòpsia, segons van informar aquest dimarts fonts oficials.

El director del zoològic de Chiang Mai, Wuthichai Muangman, va afirmar en una roda de premsa que els cuidadors van trobar mort el panda, un exemplar mascle, a les 16.28 hora local de dilluns (09.28 GMT) sense poder reanimar-lo.

«L’os panda Chuang Chuang va menjar bambú i va caminar normalment [...]. Va començar a trontollar, a moure el coll, es va aturar i va caure col·lapsat», va afirmar el director visiblement afectat.

La mort del panda s’ha convertit en un dels temes més comentats en el Twitter a Tailàndia, amb més de 50.000 comentaris d’entristits internautes, especialment a Chiang Mai, on els ossos s’han convertit en un símbol i un reclam turístic.

Aclarir les causes

Wuthichai va dir que el cadàver del panda es troba en una clínica veterinària a Chiang Mai i que veterinaris de la Xina realitzaran l’autòpsia per aclarir les causes de la mort, segons l’acord amb les autoritats xineses.

Mentrestant, els treballadors del zoològic tailandès s’han vestit de dol per la mort de l’os, que es va convertir en una celebritat juntament amb la seva companya en captivitat després d’aparèixer en un canal que retransmetia la seva vida les 24 hores del dia.

La cessió de Chuang Chuang a Tailàndia s’emmarca dins de l’anomenada «diplomàcia del panda» amb la qual la Xina busca des dels anys 60 projectar una imatge més amable i estrènyer llaços amb altres països a l’entregar-los els animals temporalment.

Promoció de la investigació

Chuang Chuang, conegut com a Tewan (Àngel) en tailandès, va néixer el 6 d’agost del 2000 al centre d’investigació i criança de pandes gegants a la ciutat de Chengdu, al sud-oest de la Xina.

Va arribar a Tailàndia juntament amb la femella Lin Hui l’octubre del 2003 sotal’acord bilateral entre Tailàndia i la Xina a fi de promoure la investigació i la criança de descendents.

Els dos ossos panda van tenir una cria el 2009 mitjançant inseminació artificial, una ossa batejada com a Ling Ping, i que va ser enviada a Chengdu quatre anys més tard.

Segons l’acord, Tailàndia havia de tornar Chuang Chuang i Lin Hui a la Xina el 2013, però es va renovar el tracte per un període de 10 anys, fins al 2023. 

L’esperança de vida mitjana del panda gegant és d’uns 15-20 anys vivint a la natura i fins a 30 anys en captiveri.