ESCALFAMENT GLOBAL

Nou rècord de concentració del gas del canvi climàtic a l'atmosfera

Els observatoris d'Izaña (Tenerife) i Mauna Loa (Hawaii) detecten un nivell de CO2 superior a 415 parts per milió

zentauroepp48144757 co2190514194019 / INA FASSBENDER

La presència del principal gas causant del canvi climàtic en l’atmosfera segueix la seva escalada imparable. Els observatoris d’Izaña (Tenerife) i Mauna Loa han detectat en les últimes setmanes concentracions de diòxid de carboni (CO2) superiors a 415 ppm (parts per milió), cosa que suposa un nou rècord. Cal remuntar-se a tres milions d’anys enrere per trobar una dada tan alta. Mai la vida humana s’havia desenvolupat sota aquestes condicions.

El dia 18 d’abril la concentració observada per Izaña va arribar a les 416,7 ppm mentre que a Mauna Loa va tocar sostre el 12 de maig amb 415,39 ppm. No es descarta que es puguin produir nous rècords les pròximes setmanes, ja que a l’abril i el maig és quan es produeixen els repunts més alts.

Les dades confirmen que el creixement de la presència de diòxid de carboni no només no s’alenteix sinó que manté un ritme accelerat. Les dades d’Izaña revelen que l’augment de la concentració de CO2 ha passat en els últims anys d’1,8 ppm/any a finals dels anys 80 a 2,3 ppm/any actuals, segons l’Agència Estatal de Meteorologia, adscrita al Ministeri per a la Transició Ecològica.

L’Administració Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units (Noaa), que administra l’observatori de Hawaii, ha confirmat que tres dels quatre increments més importants del CO2 atmosfèric s’han produït els últims quatre anys.

L’última vegada que l’atmosfera de la Terra contenia tant CO2 com ara va ser fa més de tres milions d’anys, quan el nivell global del mar era diversos metres més alt i parts de l’Antàrtida estaven cobertes de boscos.

En l’època preindustrial el CO2 se situava en una mitjana de 200 ppm, mentre que els científics consideren segur no superar els 350 ppm. Perquè el planeta no s’escalfi més d’1,5 ºC, en la línia de l’Acord de París contra el canvi climàtic, no s’haurien de superar els 450 ppm, una xifra a la qual s’arribaria cap el 2035 si se segueix la progressió actual.