PROTESTA GLOBAL

La vaga estudiantil del 15-M contra el canvi climàtic en 5 claus

Col·lectius de 50 ciutats espanyoles s'afegeixen a la convocatòria inspirada per l'adolescent sueca Greta Thumberg

La manifestació partirà a Barcelona de la plaça de la Universitat i acabarà a la plaça de Sant Jaume

zentauroepp47307437 clima190312181618 / ILZE FILKS

La revolta estudiantil contra el canvi climàtic que fa mesos que recorre Europa arriba també a Espanya divendres que ve. Col·lectius de joves de 50 ciutats espanyoles s’afegiran a la vaga internacional convocada el 15 de març en un centenar de  països sota la inspiració de l’adolescent sueca de 16 anys Greta Thunberg. Serà el 15-M climàtic.

El missatge de Greta Thunberg

La flama de la protesta la va encendre aquesta estudiant el 20 d’agost del 2018, quan va decidir no acudir a l’escola i plantar-se davant del Parlament suec per reclamar mesures contra el canvi climàtic. Des d’aleshores, cada divendres l’ha passat fora de l’escola protestant. 

El missatge de la Greta que mobilitza milers de persones és molt simple. Els adults, la classe política, no estan fent prou per evitar el canvi climàtic i són ells, els més joves, els que es veuen obligats a lluitar pel seu futur. "D’aquí 50 anys la majoria de polítics actuals ja no hi seran, però a nosaltres ens afectarà de ple el que passi amb el planeta", resumia la Greta en una de les lapidàries frases que l’han fet famosa. La seva imatge va aconseguir projecció mundial després de pronunciar un impactant discurs a la Cimera del Clima de Katowice (Polònia) que després repetiria a Davos i Brussel·les.

A Girona va començar tot

La velocitat amb què el missatge s’ha difós a Espanya ha sorprès els seus propis impulsors. La revolta va entrar aquí per Girona, quan tres estudiants de Biologia i Ciències Ambientals, Lucas, Ander i Roger, es van plantar el divendres 18 de gener davant la delegació de la Generalitat. "La veritat és que va ser un rampell. Érem al menjador de casa mirant el vídeo de la Greta i ja feia temps que pensàvem que calia fer alguna cosa veient que a Bèlgica, Holanda o Alemanya s’estaven manifestant milers de persones, mentre aquí no hi vèiem ningú. I vam decidir plantar-nos allà l’endemà", explica Lucas Barrera.

Després se’ls van unir dos companys més. Cada divendres eren més, fins a arribar la setmana passada als 200. L’arrencada de veritat es va produir quan es van llançar a les xarxes socials amb les marques Fridays For Future i Joventut pel Clima, que compten ja amb la seva pròpiaweb. Primer Barcelona, després Madrid, Saragossa i València es van anar afegint a la iniciativa fins a arribar a les 50 ciutats on s’ha convocat aquest 15-M verd.

Convocatòries 

A la capital catalana la manifestació partirà de la plaça de la Universitat a les 12.00 hores i acabarà a la plaça de Sant Jaume, on es duran a terme diverses accions. A Madrid serà una concentració a laPuerta del Sol a la mateixa hora.

A la vaga estan convocats totes les universitats i instituts. El Sindicat d’Estudiants també s’hi ha sumat i fins i tot algunes associacions de pares. "Animem també els pares que ens recolzin en les manifestacions, el futur del planeta ens concerneix a tots", assenyala un dels portaveus de Fridays for Future Barcelona, Guillermo Chirino.

"Ens roben el futur"

Els col·lectius espanyols han llançat el seu propi manifest a nivell estatal en el qual retreuen a "les generacions en el poder" estar “robant-los” el futur. "Vivim una situació d’emergència planetària provocada pel canvi climàtic. La nostra generació es troba condemnada a una dura inestabilitat social i ecològica", constaten. A nivell nacional denuncien que s’hagi "passat del negacionisme del PP a l’eterna espera de la llei de canvi climàtic del PSOE", frenada ara per la "lluita electoral interminable" que deixa "en segon pla el desastre al qual ens dirigim".

El moviment està completament allunyat de qualsevol sigla política. Lucas Barrero explica com alguns partits espanyols ja s’han mostrat interessats a contactar amb ells, però ells de moment han "decidit esperar" que passi aquest 15-M per escoltar-los i traslladar-los, al seu torn, les reivindicacions. "Ens reunirem amb tots, no amb uns sí i amb d’altres no", adverteix Lucas.

Davant del Parlament Europeu

Ara per ara el que han pogut comprovar és que la dreta europea opta, com a mínim, per ignorar-los. Representants de Joventut pel Clima de diversos països van sol·licitar poder intervenir en el ple del Parlament Europeu, però el Partit Popular Europeu, el grup liberal on està inclòs Ciutadans i l’extrema dreta s’hi van negar.

Al final han aconseguit ser rebuts entre aquest dimarts i dimecres per representants del Partit Socialista, els Verds/ALE i altres de minoritaris. També han demanat sense èxit fins al moment una trobada amb el comissari espanyol d’Energia i Acció Climàtica, Miguel Arias Cañete. "Continuarem insistint perquè ens rebi", apunta el Lucas, que també forma part de l’expedició.

Des del moviment ecologista, en canvi, el recolzament és recolzament entusiasta. Greenpeace, Seo Birdlife, Ecologistes en Acció i WWF s’han mostrat "encantats" amb la convocatòria.