ECOLOGIA

EL PERIÓDICO subscriu la 'Declaració dels mitjans davant el canvi climàtic'

Més de 20 diaris, teles, ràdios i agències es comprometen a informar amb rigor i freqüència d'un dels principals reptes que afronta la humanitat

zentauroepp47179764 gk001 basel suiza 01 03 2019 tres j venes sujetan una 190305184035 / GEORGIOS KEFALAS

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA ha subscrit aquest dimarts a Sant Sebastià junt amb 20 diaris, televisions, ràdios i agències espanyoles més la 'Declaració dels mitjans de comunicació davant el canvi climàtic', un document que reuneix 10 recomanacions a l’hora d’informar amb rigor i freqüència de l’important "repte que afronta la humanitat".

El dècaleg inclou, entre altres compromisos,"renunciar a la simetria" entre defensors de l’existència del canvi climàtic i negacionistes. "L’aclaparadora majoria amb què la comunitat científica internacional avala la gravetat, les causes i conseqüències del canvi climàtic eximeix els mitjans de comunicació de la recerca d’un fals equilibri", s’afirma en un dels punts del document.

A la declaració s’han adherit, entre altres mitjans, RTVE, Efe, Europa Press, Atresmedia (el grup d’Antena 3 i La Sexta), ‘El País’, ‘La Vanguardia’, ‘La Razón’, la cadena Cope, EiTB, ‘El Correo’ i ‘El Diario Vasco’. La llista està oberta a la incorporació de noves adhesions després de la seva presentació pública.

Trencar el desequilibri informatiu

El procés d’elaboració del decàleg va començar a finals del 2018 a iniciativa de la Fundació Ecologia i Desenvolupament (ECODES). Amb la col·laboració del Grup d’Investigació Mediació Dialèctica de la Comunicació Social (MDCS) de la Universitat Complutense, va reunir investigadors i professionals de la comunicació que durant mesos han treballat en el seu contingut.

L’objectiu era aconseguir uns compromisos que contribueixin a "trencar l’actual desequilibri entre el repte que suposa el canvi climàtic per al conjunt de la humanitat i la seva escassa presència en la informació diària que rep la ciutadania". Va sorgir de la necessitat de "una presència més rellevant d’aquest problema en els mitjans de comunicació, quantitativament i qualitativament", segons les organitzacions impulsores, conscients que "el bon exercici periodístic és clau a l’hora de generar un debat social de qualitat que ens ajudi a afrontar-lo".

Seccions fixes

El primer punt del decàleg fa una crida a promoure la freqüència i la continuïtat d’informació sobre el canvi climàtic de qualitat. "Per fer-ho és necessari establir seccions fixes en premsa escrita i digital, així com a les escaletes dels programes de ràdio i televisió, destinades a abordar temes relacionats amb la sostenibilitat i el canvi climàtic", s’indica en aquest apartat.

Altres recomanacions fan referència a la necessitat d’incidir no només en els impactes del canvi climàtic, sinó també les causes i les solucions, connectar el fenomen amb les realitats més pròximes i presentar-lo des del punt de vista de la justícia social.

El document assenyala la necessitat de desemmascarar l’anomenatgreenwashing, el rentat d’imatge verda que fan algunes empreses a través de publicitat enganyosa.

També es proposa la creació de redaccions especialitzades. "Assegurar informacions rigoroses i de qualitat sobre canvi climàtic requereix mantenir un periodisme que permeti als professionals cobrir aquests temes de forma continuada. Es proposa reforçar les seccions de periodisme científic i ambiental dins de les redaccions amb periodistes especialitzats en contínua actualització", acaba el decàleg.

Pedro Sánchez

La seva presentació ha tingut lloc la vigília de la Conferència Change the Change en la qual, del 6 fins al 8 de març, es debatrà al teatre Kursaal de Sant Sebastià sobre els diferents aspectes que s’han de tenir en compte en la lluita contra el canvi climàtic amb la presència d’especialistes dee prestigi mundial. El president del Govern, Pedro Sánchez, assistirà aquest dimecres a la inauguració.

En la presentació del decàleg, organitzada amb la col·laboració del Govern basc, hi han participat el conseller basc de Medi Ambient, Planificació Territorial i Vivenda, Iñaki Arriola, i la directora de Converses de la Fundació Ecologia i Desenvolupament (ECODES), Cristina Monge, així com representants dels mitjans signants.