GESTIÓ HÍDRICA

La dessalinitzadora del Prat augmenta la seva producció al 50% per contrarestar la sequera

Els embassaments de les conques internes de Catalunya se situen al 49%, el nivell més baix dels últims quatre anys

zentauroepp10792284 desaladora prat171123172323 / FERRAN NADEU

El volum d’aigua emmagatzemada als embassaments de les conques internes, que proveeixen tres quartes parts de la població de Catalunya, es va situar ahir per sota del 50%, per primera vegada en els últims quatre anys, i això ha obligat a augmentar la producció de les dues dessalinitzadores. Segons va informar l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la dessalinitzadora del Llobregat-el Prat, que en situacions de normalitat funciona al 10% a causa del cost econòmic que suposa, ha incrementat la seva activitat fins al 50%, equivalent a 120.000 metres cúbics diaris, i «la previsió és incrementar-la fins al 60% en una o dues setmanes».

Els embassaments de les conques internes emmagatzemen un total de 339 hectòmetres cúbics d’aigua(49%), lleugerament per sota dels 357 de l’any anterior per les mateixes dates, xifra que garanteix el proveïment durant almenys sis mesos fins i tot en el cas hipotètic que no plogués ni una gota. El sistema Ter-Llobregat té 310 hectòmetres cúbics (51%), amb el llindar d’entrada en alerta situat en el 34%.

Pel que fa als embassaments amb més capacitat, que són a més a més els que proveeixen Barcelona i la seva regió metropolitana, la Baells està al 54%, i Sau-Susqueda, al 49%. Més malament estan els de Darnius-Boadella (37%) i Siurana-Riudecanyes (14%). «Les demandes de proveïment estan assegurades i s’haurà d’esperar a les pluges dels pròxims mesos per veure si es poden garantir les demandes de reg», va afirmar l’ACA. Aquest cap de setmana podria ploure a Catalunya, especialment demà a la nit, però les precipitacions seran escasses i s’espera que es concentrin al litoral.

A més a més d’augmentar la producció de la dessalinitzadora del Llobregat, en els últims dies s’han fet proves en la conducció que enllaça la planta del Tordera (Blanes, Selva) i la potabilitzadora de Cardedeu (Vallès Oriental). Des de dimecres aquesta canonada està activa. La dessalinitzadora del Tordera funciona també al 50% i produeix un total de 30.000 metres cúbics diaris, dels quals la meitat es destinen a proveir el seu àmbit (nord del Maresme i sud de la Selva) i la resta es deriva a l’àrea de Barcelona.