Patrons similars

El TecnoCampus de Mataró acomiada un professor després d’una denúncia de diverses alumnes per assetjament sexual

Els episodis van ocórrer en diferents moments i entre estudiants de cursos diferents que no es coneixien entre elles

El centre universitari TecnoCampus de Mataró (Maresme), dependent de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha acomiadat un professor associat del grau de Mitjans Audiovisuals després d’una denúncia per presumpte assetjament sexual presentada per nou alumnes de cursos diferents davant la Unitat d’Igualtat de la universitat.

Una de les noies afectades, que prefereix mantenir l’anonimat i que ha actuat com a portaveu del grup de denunciants, ha explicat a EFE que al xat de les classes virtuals el professor mantenia converses privades amb ella amb expressions com «qui fos collaret», quan ella el tenia a la boca durant una classe.

També li va demanar que es posés uns pantalons determinats per a un examen presencial, la va convidar a prendre una copa de vi i li va demanar el número privat, i li va fer comentaris com «¿és el teu nòvio?, no m’importa, no soc gelós» al referir-se a una fotografia en què la noia apareixia amb un amic.

Ddes del 2014

Els fets van començar el mes de desembre passat i «al principi semblava estrany», però el perfil del professor «et confon», perquè «és molt simpàtic i enrotllat, pròxim als alumnes», ha afirmat l’afectada. L’alumna va comunicar els fets a la delegada de curs, que es va posar en contacte amb les seves homòlogues d’altres cursos i van trobar més estudiants afectades, totes, amb patrons semblants de conducta per part del professor.

Els episodis van ocórrer en diferents moments i entre alumnes de cursos diferents que no es coneixien entre elles, segons la portaveu, que ha afegit que «hem arribat a tenir constància de casos des del 2014, malgrat que no apareixen en la denúncia». En un dels casos, una de les alumnes ha afirmat que va mantenir una relació «breu, però més enllà de les aules, amb el docent», i que l’assetjament es va agreujar quan va intentar «posar distància».

L’estudiant ha aportat documentació en paral·lel a la denúncia col·lectiva, a la qual ha accedit EFE, i en què, a causa del silenci de la noia, el professor va escriure: «T’obligaré a fer el que jo vulgui», «em posa catxondo la violència controlada», «¿et posa catxonda, porca?, «demana-m’ho, obeeix» o «ets la meva esclava».

En la documentació aportada també es pot llegir com el docent va utilitzar en converses amb altres alumnes de la universitat expressions com «el dia de la graduació solc posar-me molt catxondo amb els vostres modelets» o «podem fer orgies». «Que em posin catxondo, dues o tres a classe», «les encastaria, són tres que em follaria amb duresa», «saps que a tu et rebentaria si pogués», són altres missatges recollits per les alumnes.

Les noies també han assenyalat que, malgrat que els fets denunciats van començar el desembre passat, tenen constància que a l’octubre un grup de sis alumnes de segon curs van acudir a una professora explicant el comportament «estrany» del professor, però sense aportar detalls, i que, malgrat l’advertència de la professora, que «no coneixia la magnitud dels actes», el professor «va continuar actuant».

Acomiadament sense indemnització

Per tot això, les estudiants van decidir acudir a la Unitat d’Igualtat, que el TecnoCampus va crear el 2011 en el marc del Pla d’Igualtat i que ha instruït amb aquest cas el seu primer expedient. El director de Recursos Humans del TecnoCampus –centre amb entitat jurídica pròpia adscrit a la Universitat Pompeu Fabra–, Xavier Vives, ha confirmat a EFE l’acomiadament del professor per uns fets «molt greus i inapropiats», cosa que ha portat a «imposar la sanció màxima d’acomiadament sense indemnització».

Per la seva banda, el professor denunciat ha explicat a EFE que ha interposat una demanda per acomiadament improcedent i ha circumscrit la situació a «un conflicte laboral», en què TecnoCampus ha considerat que «la meva actuació, davant la queixa de les alumnes, sobrepassa el seu codi ètic». El representant legal del professor, l’advocat Eloi Serra, ha afegit que el seu defensat «rebutja totes les acusacions» abocades per les noies i per a això s’ha emparat amb la «dilatada experiència docent del professor».

Una situació que es repeteix

A l’haver activat per primera vegada el protocol contra l’assetjament, «hem detectat alguna llacuna que es revisarà», ha reconegut el director de Recursos Humans, que s’ha mostrat «satisfet» de la «celeritat i contundència amb què ha reaccionat la universitat», ja que «hem fet el que havíem de fer».

Les estudiants, que han valorat positivament l’actuació del TecnoCampus i l’ajuda rebuda, han afirmat que l’objectiu de la denúncia ha sigut «frenar la situació» i «ajudar que no hi hagi més víctimes» davant la «certesa que el professor exerceix la docència en altres institucions» i «està buscant feina com a docent en més llocs».

Els últims dos anys, les universitats catalanes han rebut prop de 100 denúncies per assetjament, i aquesta es produeix després de la recent de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on un grup d’alumnes van denunciar un professor de Veterinària per presumptes agressions i assetjament, i d’altres dels últims mesos, com les que van afectar un professor de l’Institut del Teatre de Barcelona o un exprofessor de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, acusat de presumptes abusos a desenes d’alumnes menors d’edat.

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO