Seguretat ciutadana

Mataró arriba a un acord per cobrir el torn de nit de la Policia Local

  • Divendres passat 1 de gener es va fer efectiva una reassignació d’efectius per cobrir cinc vacants del servei nocturn

  • Des de l’SPL-CME apunten que «al cobrir-se cinc de les sis vacants ja és més complicat quedar-se sense ningú», com va ocórrer al desembre

control-poli-mataro

L’Ajuntament de Mataró (Maresme) ha consensuat un acord per cobrir el torn de nit de la Policia Local. Així, divendres passat 1 de gener es va fer efectiva una reassignació d’efectius per cobrir cinc vacants en aquest torn, és a dir, s’ha reorganitzat la plantilla i s’han afegit cinc agents al servei nocturn, uns canvis prèviament pactats amb comandaments i sindicats policials.

La mesura arriba després que el mes passat Mataró es quedés fins a tres nits sense servei de Policia Local: la nit del divendres 11 de desembre cap dels efectius previstos va acudir al seu lloc de treball perquè «es van indisposar»; el dissabte 12 només van assistir-hi dos agents; i el diumenge 13 de desembre només un agent dels previstos va anar a treballar. Després de ser coneixedors de la falta d’efectius de la primera nit, el cap de la Policia Local va parlar amb el cap de Mossos d’Esquadra a Mataró i l’alcalde, David Bote, va contactar amb el director general de la policia de Catalunya, Pere Ferrer, de manera que els Mossos poguessin «cobrir el torn». Des del sindicat policial SPL-CME apunten que «al cobrir-se cinc de les sis vacants ja és més complicat quedar-se sense ningú».

Amb l’objectiu de resoldre la crisi al cos policial, el consistori va decretar el 15 de desembre mesures urgents per establir uns serveis mínims i la mobilització d’efectius entre torns i unitats que fossin necessaris. Al seu torn, un dia després del decret, es va crear una taula de treball amb comandaments i sindicats per «millorar l’equilibri operatiu entre demanda de serveis i recursos disponibles», assenyalen fonts municipals, i que ha donat com a fruit aquest primer acord.

Així, durant el mes de desembre, el torn de nit va continuar funcionant com abans: amb els agents que toquessin aquell dia i si es requeria un reforç, aquest es feia mitjançant canvis de torn i serveis extraordinaris (hores extres), per evitar que el cos de policia es tornés a trobar sense servei nocturn.

Negociacions en marxa

La taula de treball creada pel consistori segueix en marxa, no només per tractar la situació del torn de nit, i de fet està previst que les parts es tornin a reunir en els pròxims dies per mirar de «perfeccionar el sistema de torns i millorar així el servei», assenyalen des de l’SPL-CME. «L’ideal seria afegir els entre trenta i quaranta policies que falten per arribar a la ràtio, però com que això no pot arribar de cop, almenys que el que es faci sigui el més efectiu amb els recursos que tenim», afegeixen fonts sindicals.

D’altra banda, aquest 1 de gener també es van incorporar al cos un intendent i un inspector. «Tant de bo canviïn el sistema actual», apunten des de l’SPL-CME, des d’on al desembre denunciaven que existeix una «situació de desproporció d’efectius sense justificació tecnicopolicial i allunyada del que recomana el sentit comú», que es deu a «una planificació antiga, erràtica i temerària amb la situació social actual».

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA