contra la inseguretat

Mataró presenta un manifest conjunt de tots els grups municipals per a la millora de la seguretat

El document reclama «mesures reals per combatre l'augment de delictes, més efectius dels Mossos, un pla de xoc per a la ciutat i instruccions clares perquè jutges i fiscals puguin combatre les ocupacions delinqüencials i els robatoris violents»

6f486a2f-217c-48b0-bab3-ab8fbfd620ab

Mataró es planta i es dirigeix a les institucions de la Generalitat de Catalunya i al Govern d’Espanya que tinguin competències en matèria de seguretat per exigir «mesures efectives» per combatre l’augment de delictes a la capital del Maresme.

Així ho ha expressat l’alcalde socialista de Mataró, David Bote, aquest dimarts, 3 de març, al matí, a través d’un manifest que compta amb el recolzament de tots els grups municipals i algunes associacions i entitats veïnals.

Entre altres mesures, el document reclama accions reals per combatre l’augment de delictes, més efectius dels Mossos, un pla de xoc per a la ciutat i «instruccions clares» perquè jutges i fiscals puguin combatre especialment «les ocupacions delinqüencials i les seves màfies relacionades», així com «els robatoris amb força o violència i intimidació en vivendes, establiments i empreses, amb una especial atenció a les zones i els barris que estan patint uns índexs més grans d’inseguretat».

Un escenari difícil

El manifest mataroní planteja el difícil escenari que, segons el consistori, està vivint la capital del Maresme. Hi reflecteixen velles i noves inquietuds que, sumades, agreugen la sensació d’inseguretat al municipi i repercuteixen negativament en la ciutat.

Pel consistori, ja no és suficient amb la celebració de Juntes Locals de Seguretat, sinó que cal «pujar un esglaó més» a l’hora de coordinar la varietat d’administracions, institucions i agents intervinents i exigir avaluar les coordinacions i l’eficiència del treball.

I és que, segons es desprèn del document, hi ha una multiplicitat de factors que semblen no estar rebent l’atenció que es mereixen per part de les institucions supralocals. A velles reclamacions de Mataró com la falta d’efectius dels Mossos d’Esquadra a la ciutat, se n’hi sumen de noves, com la sobresaturació dels jutjats instructors i la falta de personal; així com l’augment d’una nova «criminalitat heterogènia i transnacional» com «els robatoris a les escoles, l’onada soferta també en comerços del Centre i les detencions practicades per tràfic de persones a principis de febrer».

Les demandes

Per tot això, el govern local s’ha plantat i exigeix a les institucions «mesures efectives» per combatre l’augment de delictes a la capital del Maresme, en una llista de nou punts amb quatre potes clau.

La primera és, per descomptat, més i millors efectius dels Mossos d’Esquadra i més ben coordinats amb la Policia Local, i que sigui un increment de «caràcter permanent». El segon punt té a veure amb el poder judicial; i és que Mataró reclama que la Fiscalia General de l’Estat «prengui consciència» de la problemàtica, l’abast i dicti unes instruccions clares als fiscals de zona perquè formulin acusacions públiques contra «aquells supòsits d’ocupacions delinqüencials i els acusin per grup o organització criminal», així com que es creï la figura del Fiscal Especialitzat en els esmentats temes.

Perquè, per al govern de Mataró, les «ocupacions delinqüencials i les seves màfies relacionades» és un problema de primer ordre –ja que es reflecteix diverses vegades en el manifest–. Per això, en el document, també es demana al Departament d’Interior de la Generalitat un Pla Especial de Seguretat contra les esmentades màfies «que trafiquen amb persones afavoreixen la immigració il·legal i les usurpacions d’immobles»; i un «pla de xoc efectiu, amb l’objectiu de reduir els índexs generals de delinqüència a la ciutat, i, en particular els robatoris violents».

Finalment, l’última pota del manifest mataroní, insta el Govern d’Espanya i el Parlament de Catalunya, respectivament, a posar-se les piles amb la modificació del Codi Penal per adequar-se a les noves realitats delinqüencials i que s’introdueixi l’agreujant de la reincidència en el delictes lleus de furt, en el cas de la legislació catalana.

Més notícies de Mataró