Allau dominical

Tallats els accessos a la serra de Madrid pel col·lapse de cotxes

  • El servei d’emergències 112 fa una crida als madrilenys a no desplaçar-se avui a la zona

La Guàrdia Civil ha tallat aquest diumenge els accessos a la serra de Madrid després del col·lapse des de primera hora del matí a les carreteres a causa de la neu i a l’allau de ciutadans que s’han desplaçat a la zona, una estampa que es repeteix al llarg d’aquest nadal malgrat les recomanacions de les autoritats sanitàries.

L’Agència de Seguretat i Emergències Madrid 112 ha adoptat una sèrie de mesures des d’aquest diumenge fins al pròxim 10 de gener per evitar episodis com els registrats aquest dissabte, quan 350 persones van haver de ser evacuades del port de Navacerrada a causa dels retards en la línia habitual d’autobusos de tornada a Madrid a causa de la neu, el gel i la gran afluència de ciutadans.

Entre aquestes mesures, s’ha arribat a un acord amb Guàrdia Civil perquè es prohibeixi el pas de vehicles quan els aparcaments de la serra siguin complets.

Aparcaments al complet

Emergències 112 Comunitat de Madrid ha alertat a través del seu compte de Twitter que des de primera hora de diumenge els aparcaments de la serra eren complets i ha fet una crida als madrilenys perquè no acudissin a la zona en aquesta jornada.

La carretera d’accés a La Pedriza ja estava tancada davant la previsió meteorològica desfavorable a la serra, i després que els ocupants de 15 vehicles haguessin de ser evacuats després de quedar-se atrapats a la carretera.

Rescat de 350 persones

Molts madrilenys van decidir traslladar-se aquest dissabte amb autobús a la serra per evitar els embussos que es produeixen cada cap de setmana a la zona, però van veure frustrat el seu intent de tornar a Madrid pels embussos a la zona.

Després de l’avís d’un cas d’hipotèrmia d’una jove, el Servei de Rescat i Intervenció en Muntanya (Sereim), la Creu Roja i la Guàrdia Civil van acudir a la zona per evacuar 350 persones que esperaven l’autobús de tornada a Madrid, que va patir demores per les grans retencions.

Finalment sis autobusos van aconseguir arribar a la zona per evacuar totes les persones, a qui van haver de facilitar mantes tèrmiques i aliments, segons va indicar la Guàrdia Civil.

Intervenció en el port de Cotos

A més, al port de Cotos, Emergències 112 Comunitat de Madrid va haver de coordinar l’assistència de 150 persones més aglomerades a l’espera de l’autobús de tornada a Madrid.

Després d’aquests incidents, l’Agència de Seguretat i Emergències Madrid 112 ha arribat a un acord amb la Guàrdia Civil perquè talli els accessos a les carreteres quan els aparcaments ja siguin complets i amb el Consorci Regional de Transports per contractar «uns autobusos especials» per poder baixar els ciutadans que estiguin a Cotos i Valdesquí, ha indicat Javier Chivite, portaveu d’Emergències 112 Comunitat de Madrid.

Llevaneu a les carreteres

També es coordinaran accions amb els ajuntaments de la zona i les seves proteccions civils i s’han activat equips tant de Creu Roja com d’Agents Forestals, Bombers i Summa 112, per actuar en cas necessari.

D’altra banda, les màquines llevaneu han treballat tota la nit per garantir les condicions a les carreteres regionals. Aquesta matinada han estat en funcionament 16 màquines que han escampat 160 tones de sal i 5.000 litres de salmorra.

Temes:

Embussos