Buscat a tot Espanya

¿Per què el 06174 és un dels dècims més comprats per Nadal?

Els números més buscats de la Loteria de Nadal 2022

Molts matemàtics consideren aquest número com el forat negre matemàtic

Un dels números més comprats i buscats pels espanyols és el 06174. Però, ¿quina història hi ha darrere d’aquests cinc dígits? De vegades la superstició i la sort no són suficients i, per tant, alguns ciutadans prefereixen jugar amb les matemàtiques i les seves teories.

El principi matemàtic

El 1949, el matemàtic indi Kaprekar de Devlali va crear un procés conegut com la constant de Kaprekar. Es tracta de fer una resta amb quatre dígits que no siguin iguals entre ells i repetir diverses vegades aquesta operació amb els números resultants fins obtenir el 6174. I, un cop s’aconsegueix el número, sempre serà el mateix. Així mateix, molts matemàtics consideren aquest número com el forat negre matemàtic.

Per exemple, triem el número 8564. El valor màxim que podem extreure amb aquests dígits és 8654 i el mínim és 4568. La resta entre aquests dos números dona 4086. Ara reorganitzarem aquests dígits per trobar el valor màxim i mínim que en podem obtenir: 8640 i 0468. Si repetim aquesta operació diverses vegades, obtindrem el número 6174.

Per aquesta evidència matemàtica, molts han decidir emportar-se el 06174 i deixar-se portar per la teoria matemàtica de la constant de Kaprekar.

Temes:

Nadal