Aconseguir un acord que permeti frenar l’escalada d’aranzels iniciada pels Estats Units el mes de febrer passat requerirà «un esforç conjunt significatiu»,ha advertit el comissari europeu de Comerç, Maros Sefcovic, després d’una primera ronda de contactes a Washington aquest dilluns.
Després de l’escalada aranzelària dels últims mesos, la setmana passada, el president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar dijous una pausa de 90 dies. Aquesta treva afecta en realitat només els aranzels universals imposats per la seva administració a totes les importacions, i els redueix al 10%, no els elimina. Però Brussel·les ho veu com una oportunitat per negociar.
A tall de gest, la Comissió Europea va decidir suspendre la primera bateria de represàlies a la qual els Vint-i-set havien donat el vistiplau tot just unes hores abans. Aquest dilluns, aquesta suspensió s’ha fet efectiva. Aleshores, Sefcovic ja era a Washington per aprofitar la “finestra” i buscar “una solució mútua als aranzels injustificats”.
El comissari s’ha reunit amb el secretari de Comerç, Howard Lutnick, i l’assessor en política comercial de Trump, Jamieson Greer. És la tercera vegada que Sefcovic viatja als Estats Units des que ha començat la guerra comercial i, a jutjar pel comunicat emès a xarxes socials, el panorama no ha canviat gaire.
«La UE es manté constructiva i disposada a un acord just», ha dit Sefcovic, que ha reiterat l’oferta de la Comissió per eliminar els aranzels a les importacions de productes industrials als dos costats de l’Atlàntic. També s’ha obert el comissari, com ho va fer en el passat, a treballar per eliminar barreres no aranzelàries al comerç entre els Estats Units i la Unió.
Pla B
La Comissió ha defensat des de l’inici que privilegiava una sortida negociada al que considera mesures «injustes» i «injustificades». Els viatges anteriors, però, Sefcovic no només els havia acabat sense avenços significatius, sinó que venien acompanyats de nous aranzels. Des de començament d’any, els Estats Units han incrementat el gravamen sobre les importacions d’ acer, alumini, cotxes i components en un 25%, a més dels anomenats «aranzels recíprocs» globals, que en el cas de la UE ascendien al 20%.
Brussel·les havia preparat una bateria de represàlies que afectaven centenars de productes procedents dels Estats Units, en resposta als aranzels sobre les importacions d’acer i alumini. La Comissió va arribar a retardar la presentació de les mateixes i ha decidit suspendre-la ara, i fins al 14 de juliol, després de l’anunci de suspensió de Trump. Però si les negociacions fallen, va advertir la presidenta de la Comissió Europea divendres passat, les contramesures entraran en vigor.
L’Executiu comunitari calcula que en total, els aranzels de Trump afecten un 70% de les exportacions europees als Estats Units. Brussel·les estima que l’impacte econòmic dels aranzels seria d’aproximadament un 0,2% del producte interior brut. Però si les mesures són permanents, i altres països responen amb represàlies, podria arribar un 0,6% del PIB. Segons els càlculs de la Comissió, l’impacte per als EUA seria molt més gran.