La reunió, de dues hores i mitja, havia acaparat totes les mirades i, després d’una setmana d’amenaces, declaracions bel·licoses i males paraules, sobretot del president nord-americà, Donald Trump, la trobada d’ahir entre l’Iran i els EUA va tenir com a resultat unes xerrades "constructives i de respecte mutu".
Així ho va confirmar en un comunicat el Ministeri d’Exteriors iranià. "Les converses han versat sobre el programa nuclear iranià i sobre un alleujament de les sancions, tot a través de la mediació del ministre d’Exteriors d’Oman", deia el comunicat.
Al principi les converses van ser plenament indirectes: les delegacions iraniana i nord-americana van ser situades en dues sales diferents, i el seu hoste omanita va intercanviar entre les dues habitacions papers, documents, punts, línies vermelles i propostes.
Un país gairebé nuclear
Els enviats iranians van ser liderats pel ministre d’Exteriors persa, Abbas Araghchi; els nord-americans, per Steve Witkoff, home de confiança de Trump, que va arribar a Oman després d’una visita a Sant Petersburg, on es va reunir amb el president rus.
L’Iran és reconegut com un país gairebé nuclear: encara no forma part del club dels estats que compten amb la bomba –els EUA, França, el Regne Unit, Rússia, la Xina, el Pakistan, l’Índia, Corea del Nord i Israel–, però podria entrar en aquest grup, amb tot l’urani enriquit al 60% que posseeix, en pocs mesos.