Guerra a l’est d’Europa

L’enviat de Trump negocia amb Putin la "normalització de les relacions"

El president dels EUA assegura que no està "content" amb el que passa a Ucraïna, mentre Witkoff ofereix mostres d’apreci al líder rus

«Molta gent mor, milers a la setmana, en una guerra terrible i irracional»,afirma el líder republicà 

L’enviat de Trump negocia amb Putin la "normalització de les relacions"

Vladímir Putin esperava ahir Steve Witkoff a la cèntrica Biblioteca Presidencial de Sant Petersburg per debatre temes importants per als Estats Units i per a Rússia, i sobretot establir ponts diplomàtics entre els dos estats. El president rus va fer ahir d’amfitrió a la seva ciutat natal per al nord-americà, que va arribar a Rússia com a representant de Donald Trump. Segons va apuntar prèviament el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, els principals temes que s’havien de tractar en la reunió eren la normalització de les relacions russo-nord-americanes i les possibles solucions per arribar a la pau a Ucraïna. "Naturalment, com a representant del president Trump, Witkoff portarà alguna cosa [de Trump] per a Putin", va asseverar en la seva roda de premsa, afegint que el mandatari eslau "escoltarà" el que hagi de dir.

Peskov va confirmar a la premsa russa que Witkoff va arribar a les 7.00 del matí hora local i que, a més d’aquesta trobada concreta, s’estava debatent sobre Ucraïna entre les dues potències. "El treball progressa adequadament", va remarcar el portaveu. La reunió es va celebrar amb secretisme i no es va comunicar prèviament l’hora a la qual començaria. És la tercera vegada que Witkoff i Putin es veuen les cares en els dos últims mesos, durant els quals els dos països fan tot el possible per fer creu i ratlla en les relacions Moscou-Washington i trobar una fórmula de pau que convenci tothom. Peskov també va comentar la possibilitat que Putin i Trump tornin a parlar per telèfon. "És teòricament possible", va asseverar, tot i que no va donar detalls ni sobre la possible data ni el tema que es debatria en la conversa.

Reunió amb Dmitriev

Tot i que Trump té bona sintonia amb Putin, com evidencien tant el seu primer mandat a la Casa Blanca com les similituds polítiques entre tots dos, el nord-americà va criticar atacs de l’Exèrcit rus a Ucraïna. "No estic content amb el que està passant", va asseverar, i també es va queixar que "els russos estan bombardejant com bojos". Ahir, Trump va publicar a Truth Social, la seva xarxa social, que "molta gent mor, milers a la setmana, en una guerra terrible i irracional". Per la seva part, Witkoff, com a representant del mandatari, en el vídeo que va compartir el Kremlin, va mostrar bon feeling amb Putin. Al veure’s de nou les cares es va posar la mà al cor i després es van estrènyer les mans de manera amistosa.

Abans de reunir-se amb el mandatari, el representant dels Estats Units també es va veure al matí amb Kirill Dmitriev, el president del Fons Rus d’Inversió. Segons va compartir l’agència russa TASS, es van trobar a l’hotel Gran Europe de Sant Petersburg i l’únic que es va fer públic és un vídeo on apareixen els dos al sortir de la reunió. L’interlocutor de Witkoff és també l’enviat especial del Kremlin en temes econòmics, i en d’altres reunions entre Washington i Moscou s’ha mostrat molt interessat en la cooperació en el sector de les terres rares. Sobre els temes que es van tocar aquest cop, es va mantenir el secretisme i ni tan sols la premsa va ser informada del que va durar la reunió. Dmitriev va explicar en una altra ocasió, al març, a periodistes de l’agència Reuters que "les reserves russes [de terres rares] superen la quantitat que té Ucraïna i que se n’estan buscant més dipòsits". La predisposició russa a col·laborar també la va expressar el líder del país quan va esmentar un possible acord econòmic que permeti explorar de manera conjunta els jaciments dels materials rars.

Des que va començar la guerra a Ucraïna el 2022, els Estats Units i Rússia pràcticament no han mantingut relacions comercials a causa de la tensió política i les sancions que se n’han derivat, exemplificades en restriccions econòmiques i en l’expulsió del país eslau del sistema bancari Swift.