El Govern creu que encara és "prematur" per saber amb certesa l’impacte que tindrà en l’economia espanyola el "xoc comercial" causat pels aranzels de Trump, però el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va calcular ahir que "entorn del 80% de les nostres exportacions als EUA es veurien afectades". El 2024, el valor de les exportacions d’Espanya als Estats Units va ascendir a més de 18.000 milions d’euros, segons dades de la Cambra de Comerç.
Per la seva banda, el vicepresident del BCE, Luis de Guindos, va restar ahir importància a la caiguda borsària que s’ha viscut en els últims dies, tot i que va reconèixer que la imposició dels aranzels ha sigut més gran del que s’esperava. Guindos va destacar que no hi ha hagut cap situació especialment de tensió en la liquiditat, a diferència del que va passar en la pandèmia. "No ha tingut lloc una situació de pànic en els mercats", va assegurar ahir durant la clàusula de l’assemblea anual de l’Associació Espanyola de la Banca (AEB).
Segons Guindos, les decisions que està prenent l’Administració nord-americana representen "un canvi de paradigma" al qual els mercats s’han d’adaptar. "Aquest nou ordre econòmic internacional implicarà més fragmentació en l’economia mundial, menys creixement, més inflació i tindrà impacte en els fluxos de comerç, els fluxos de capitals i també en les cadenes de valor", va explicar el vicepresident del BCE.
Guindos considera que el que preocupa els mercats és la possibilitat d’una segona ronda de pujades d’aranzels, que desemboqués en una guerra comercial completa. Segons la seva opinió, els ajustos que s’han produït en els mercats obeeixen a una incertesa i volatilitat molt per sobre dels nivells habituals.