Amnistia Internacional recrimina a Espanya la seva política migratòria

L’oenagé denuncia que continua impune la mort de 37 persones a Melilla el 2022

Amnistia Internacional denuncia lactitud de la UE respecte als refugiats sirians.

Espanya continua "sense investigar d’una manera eficaç la violenta resposta de les autoritats als intents de travessar la frontera entre Melilla i el Marroc el 2022". Així obre Amnistia Internacional (AI) les referències a Espanya en l’informe anual en el qual avalua la situació dels drets humans al món.

Gairebé dos anys després, continua sense aclarir-se la mort de 37 persones migrants en mans de les forces de l’ordre, denuncia l’informe. Amnistia també denuncia que per als migrants que poden arribar a Espanya, ja sigui a través de Melilla, Ceuta, o per mar, la burocràcia de la petició d’asil s’allarga almenys sis mesos fins a tenir la seva primera entrevista, temps durant el qual poden ser expulsats.

D’altra banda, l’informe també assenyala Espanya per la impunitat judicial que envolta el cas d’espionatge a través del programa espia Pegasus contra almenys 65 persones, entre les quals hi havia periodistes, representants polítics i membres de la societat civil catalana.

Amnistia apunta també als dirigents polítics espanyols per no assumir responsabilitats per la mort de fins a 35.000 persones grans a les residències durant el pic de la covid-19. Això va comportar, segons l’organització, cinc violacions de drets humans: el dret a la vida, a la salut, a la no discriminació, a la vida privada i familiar i a la mort digna.

Per Amnistia, la guerra a Gaza és la prova irrefutable que el món està fent passos enrere en la defensa i la protecció dels drets humans.

La vulneració de les lleis internacionals per part d’Israel, amb el suport dels Estats Units i dels principals governs occidentals, ha posat en evidència el risc d’enfonsament dels valors que van consolidar els principis d’igualtat i el respecte pels drets humans, segons Amnistia.