Acord de la UE. Per fabricar drons i míssils

Noves sancions a l’Iran

-/Iranian Supreme Leader's Offic / DPA - Archivo

Els ministres d’Exteriors de la Unió Europea van tancar ahir un «acord polític» per ampliar les sancions contra l’Iran, segons va anunciar el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell. A la llista de mesures contra la producció i exportació de drons i els seus components s’hi sumaran també restriccions contra empreses i individus implicats en la fabricació de míssils.

La mesura, que ara haurà d’elaborar la Comissió Europea, va ser adoptada en resposta a l’atac amb més de 300 drons i míssils de Teheran contra Israel el 13 d’abril i també afectarà empreses que puguin subministrar aquest material a organitzacions de països veïns, com els houthis del Iemen, a Hezbol·là al Líban o a l’Iraq. En el que no hi ha hagut acord és a incloure la Guàrdia Revolucionària de l’Iran a la llista terrorista de la UE.

Tot i que un bon nombre de països van demanar la inclusió de l’Iran a la llista, altres estats membres tenen dubtes i temen que podria portar a una escalada i a més inestabilitat en una regió que segueix amb bombardejos a Gaza i ostatges segrestats. Borrell també va admetre que no hi ha avenços respecte a la petició d’Espanya i Irlanda de revisar l’acord comercial amb Israel i va tornar a manifestar que tampoc hi ha hagut avenços en la possibilitat de convidar el ministre israelià.