Gal·les nomena el primer cap de Govern negre d’Europa, Vaughan Gething

El nou ministre principal, nascut a Zàmbia, ocupava la cartera d’Economia

WIKIMEDIA COMMONS

El nomenament de Vaughan Gething com a ministre principal de Gal·les passarà als llibres d’història per la seva importància simbòlica. Gething s’ha convertit en el primer cap de Govern negre al Regne Unit i a Europa, un fet que reflecteix la diversitat racial i ètnica del país i la presència cada vegada més gran de les minories a les institucions. El nou ministre principal, fins ara a càrrec de la cartera d’Economia, ha sigut elegit al Senedd (el Parlament gal·lès) després de la dimissió del fins ara líder del Govern autònom, Mark Drakeford, i després de la seva victòria davant el ministre d’Educació, Jeremy Miles, en unes primàries del Partit Laborista celebrades dissabte.

Inicis al Partit Laborista

Gething és fill d’un veterinari gal·lès i d’una criadora de gallines zambiana. Va passar els seus primers anys al país africà i poc després es va traslladar amb els seus pares a Gal·les, on va cursar els estudis de Dret i va iniciar la seva etapa política al Partit Laborista. Una funció que va compaginar amb la seva feina com a advocat laboralista i com a representant sindical a la Trade Union Congress (TUC), la federació de sindicats més gran de Gal·les, i que va acabar presidint als 34 anys, amb la qual cosa es va convertir en la primera persona de minoria ètnica a ocupar el càrrec.

El 2013, Gething va tornar a fer història després del seu nomenament com a ministre del Govern autònom, la primera vegada que una persona negra ocupava aquest càrrec en alguna de les quatre nacions del Regne Unit. Amb el seu nomenament com a ministre principal, el país comptarà amb tres líders pertanyents a minories ètniques, inclòs el primer ministre, Rishi Sunak –de família d’origen indi–, i el ministre principal d’Escòcia, Humza Yousaf –d’ascendència pakistanesa–.