Macron insisteix a no descartar l’enviament de tropes de l’OTAN a Ucraïna

"Hem posat massa límits en el nostre vocabulari". El president francès, Emmanuel Macron, va insistir ahir en la seva estratègia de no descartar cap opció respecte a la guerra d’Ucraïna, fins i tot l’enviament de soldats de països de l’OTAN al país envaït. "Assumeixo el fet d’haver parlat d’aquesta possibilitat", va dir en una entrevista televisiva a l’Elisi. Malgrat haver generat certa discòrdia entre els seus aliats occidentals, el dirigent centrista va ratificar les seves polèmiques declaracions del 26 de febrer. I va intentar explicar-se sobre la lògica d’aquestes paraules –basades en l’"ambigüitat estratègica", segons Macron– amb l’objecte de frenar les ambicions de Rússia.

"No estem segurs de fer-ho. No estem en aquesta situació, però no descartem de moment aquesta opció", va respondre el president després que els periodistes de TF1 i de France 2 –les dues principals cadenes al país veí– li preguntessin sobre un possible enviament de soldats francesos a Ucraïna, que podria convertir aquesta potència nuclear en un país cobel·ligerant. No obstant, Macron va defensar que "França és un país de pau". "Mai portarem a terme una ofensiva, mai portarem la iniciativa", va afegir.

"Determinació i valentia"

"Per aconseguir la pau a Ucraïna no podem ser dèbils i hem de fer front a la situació amb lucidesa, determinació i valentia", va manifestar l’inquilí de l’Elisi. Durant la seva entrevista, va reconèixer les actuals dificultats de l’Exèrcit ucraïnès: "La contraofensiva no va passar com esperàvem. La situació resulta difícil per als ucraïnesos, ja que tenen un nombre limitat d’homes davant Rússia, que és un país més gran".

Després d’haver-se caracteritzat el 2022 per la seva actitud dialogant respecte a Vladímir Putin, la posició de Macron ha anat canviant progressivament. Actualment, manté un dels discursos més combatius.